Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Sienai Szent Katalin
Lourdes.
Nagyböjti bűnbánati est a Szent István-bazilikában – beszélgetés a bazilika plébánosával
2013-02-20 Forrás: Magyar Kurír
A keresztények a nagyböjti bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. Február 22-én, pénteken 17 órakor – az elmúlt évi nagyböjti városmissziós napokhoz hasonlóan – bűnbánati estre kerül sor a budapesti Szent István-bazilikában, Erdő Péter bíboros vezetésével.
A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát állítja középpontba, kifejezi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását.

Húsvétra készülve az Egyház a böjt mellett az ima és az alamizsnálkodás (a szegények megsegítése) lelkületét ajánlja híveinek. Az Egyháznak sajátosan a nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, amelyen a hívek mintegy végigkísérik Krisztust a kereszthalála felé vezető úton.

Február 22-én a nagyböjti bűnbánati est 17 órakor, bűnbánati liturgiával kezdődik. 17.15-től lesz lehetőség gyónásra, 18.15-től keresztúti ájtatosságba lehet bekapcsolódni. A nagyböjti bűnbánati est 19 órakor, szentmisével zárul, melyet Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek mutat be.

Jézus azt mondja, hogy aki első akar lenni, az legyen a többinek a szolgája – fogalmazott Erdő Péter a 2012. március 9-i bűnbánati liturgián elhangzott homíliájában. – Megmutatja, hogy életét adta váltságul sokakért. Ez volt az alapja annak, hogy milyennek kell lenni a vezetőnek és a vezetésnek az Egyház közösségében. Jézus a bűn rabságából váltotta ki az embert. Abból a rabságból, melyből a saját erejéből nem képes az ember kiemelkedni. Odaadta a saját életét is, gyöngévé tette magát, hogy az ember a bűn rabságából kiszabadulhasson. És ebben mutatta meg, hogy milyennek kell lennie annak, aki vezetőként szolgál az Egyház közösségében: áldozatkésznek kell lenni, saját magát is föl kell áldozni azért, hogy az emberek, a többi ember is Istenhez találjon. Ezt az önfeláldozást, ezt tanuljuk meg tőle mindannyian, hisz egymást kell szeretetben szolgálni, ahogyan a Szentírás mindnyájunknak tanítja.

Ahogy XVI. Benedek pápa is írja idei nagyböjti üzenetében: a nagyböjti időszak a hit évében értékes alkalmat kínál nekünk, hogy a hit és szeretet kapcsolatáról elmélkedjünk, arról, hogy milyen kapcsolat van az Istenben, Jézus Krisztus Istenében való hit és a szeretet között, amely a Szentlélek működésének gyümölcse, és amely vezet minket az Istennek és másoknak való odaadás útján.

Éljünk az alkalommal, és vegyünk részt a bűnbánati esten!

A Magyar Katolikus Rádió Reggeli Riport című műsorában Zimányi Ágnes beszélgetést készített Schnell Györggyel, a Szent István-bazilika plébánosával a bűnbánati napról és a szentgyónás kegyelmeiről. A beszélgetés meghallgatható itt.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/nagybojti-bunbanati-est-szent-istvan-bazilikaban-beszelgetes-bazilika-plebanosaval
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép