Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Giotto: Madonna és a Gyermek
Igaz barát
Egyenértékűvé tennék a polgári és az egyházi esküvőt
2013-02-21 Forrás: Erdély.ma
A polgári esküvővel tenné egyenértékűvé az egyházi esküvőt egy készülő törvénytervezetében Szabó Ödön. A Bihar megyei képviselő más európai országok – Szlovákia, Olaszország, Görögország – példájára hivatkozik, ahol az egyházi szertartás már jó ideje hivatalos esküvőnek számít. A politikus szerint tervezete mellett szól, hogy tehermentesíti az államot, emeli az egyházi házasságkötési szertartás rangját és költségmegtakarítást is jelent a házasulandóknak.
Elképzelése szerint a templomban a lelkész vagy pap előbb a polgári törvénykönyvben rögzített szabályok szerint adná össze a párt, ezt követné az egyházi szertartás.

Ezzel az eljárás eleget tesz annak az alkotmányos előírásnak, miszerint az egyházi esküvőt meg kell előznie a polgári házasságkötésnek.

A templomi esküvő után az egyház kiállítja a házasságlevelet, amellyel a pár visszamegy az anyakönyvi hivatalhoz, ahol a dokumentum alapján kiadják az állami anyakönyvi kivonatot.

Ezután kerülnek be házastársakként a lakossági nyilvántartásba – vázolta a képviselő, aki márciusban terjesztené parlament elé a jogszabály-tervezetet.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép