Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Pinkakertes - Mária a Szőlőhegyen főoltár
Szűz Mária szobor
A Szűzanya tisztelete végigkiséri nemzetünk történelmét
2009-01-12 Forrás: Erdély Online
Január 9-én, péntek délután 6 órától szentségimádást tartották a Bazilikában, melyet 20 órától szentmise követett. Szentbeszédében Mons. Fodor József általános püspöki helynök arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy a Boldogságos Szűzanya tisztelete végigkiséri történelmünket a kezdetektől fogva napjainkig.
Minden korszakban akadtak a nép életében olyan jelentős momentumok, amelyek a Szűz Mária iránt érzett szeretetet elevenítették fel az akkor élők lelkében. Például Szent Gellért legendájában is a dolgozó asszonyok a magyarok szimfóniáját zengték, Szent István királyunk pedig a nagyasszonynak ajánlotta fel országát és népét, az egyházat és a koronát. Az évszázadok folyamán ugyanakkor sok-sok templom, szentély és búcsújáró hely, szobor állíttatott az áldott nagy asszony tiszteletére. Azt a tényt, hogy őhozzá fordulunk segítségért, amikor gondban, bajban vagyunk, jelzi egyebek mellett az elmúlt időszak számos katolikus egyházi eseménye is: a roráté szentmisék, a december 8-i szeplőtelen fogantatás ünnepe, a december 12-i Guadalupei Szűzanya ünnepe, a karácsony és a szent család vasárnapja.

Védelmez és oltalmaz

Mária a tiszta, örök ideál az asszonyok számára, példakép előttük, hogy az ő nyomdokaiba lépve biztosítsák a családi békességet és harmóniát. Január elsején is az istenanyával indulunk az új évbe, és arra kérjük, hogy vezessen bennünket. Bár ismeretlen az út, tudjuk: ha az ő kezét fogjuk, nem történhet semmi bajunk, mert védelmez és oltalmaz bennünket. Ugyanígy kérik a katolikusok a Szűzanya áldott segítségét az imádságaikban és énekeikben, a rózsafűzérnek a morzsolásával. Évszázadok folyamán érlelődtek ezek a dallamok, és nincs bennük semmifajta tévedés vagy olyasmi, ami ellenkezne a hittel, mert "csodálatos kincsek, melyek őseink lelkéből fakadnak", hangsúlyozta a vikárius.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép