Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Ma öröm legyen
Temető  sgy.
„Universi Dominici Gregis” – apostoli konstitúció a konklávé szabályairól
2013-02-24 Forrás: Vatikáni Rádió
Juan Ignacio Arrieta püspök, a Törvényszövegek Pápai Tanácsának titkára február 22-én, pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott az Universi Dominici Gregis k. apostoli konstitúcióról, amelyet II. János Pál pápa tett közzé 1996. február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén az Apostoli Szék megüresedését és a római pápa megválasztását illetően.
Ennek értelmében a Sede Vacante állapot akkor is bekövetkezhet, ha a pápa lemond. A megüresedés időszakában az egyház kormányzását a bíborosi kollégium végzi, de csak a mindennapos ügyintézés terén. Kétféle bíborosi kongregációra kerül sor a Sede Vacante idején: az első az általános kongregáció, amelyen minden bíboros részt vesz. A második a „különleges” kongregáció, amelyen a camerlengo bíboros, valamint a választók képviseletében néhány bíboros vesz részt kisebb feladatok megoldására.

A konstitúció elrendeli, hogy a pápaválasztást a Sixtus-kápolnában tartsák és a bíborosok a vatikáni Szent Márta házban lakjanak.

Egyetlen választó bíborost sem lehet kizárni a választásból. Csak egészségügyi okok vagy egyéb súlyos akadályoztatás miatt mondhat le egy bíboros a konklávén való részvételről. Lemondását el kell fogadnia a Bíborosi Kollégiumnak. Azokat a bíborosokat, akik bármilyen módon kiszivárogtatnak híreket a pápaválasztásról, kiközösítéssel lehet sújtani.

A konklávé első napján egy szavazást tartanak, majd naponként négyet. A bíborosok nem léphetnek kapcsolatba külső személyekkel sem levél, sem telefon, sem egyéb kommunikációs eszköz révén.

XVI. Benedek pápa 2007-ben De Aliquibus mutationibus in normis k. Motu proprio-jával módosította a szóban forgó apostoli konstitúciót. Ennek értelmében minden szavazásnál visszaállította a kétharmados többséget. A 34. – vagy ha a konklávé megnyitásának a napján is szavaztak, a 35. szavazatszámlálás után kezdődik a második forduló a között a két bíboros között, akik a legtöbb szavazatot kapták a megelőző szavazás során. Ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, mindig szükség van a kétharmados többségre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép