Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Karácsonyi gömb
Magyarország Vármegyéi a 13. században
“Emeritus Pápa” vagy „Emeritus Római Pápa” – ez lesz XVI. Benedek címe visszavonulása után
2013-02-27 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentszék sajtóirodájának igazgatója, P. Federico Lombardi a keddi napon is tartott sajtótájékoztatót, amelyen számtalan fontos, hasznos és érdekes hírt közölt. - A mai napon nincsenek kihallgatások és beszédek. A pápa imádkozik és készülődik a következő két napra, beleértve a költözködést is, mivel szerda és csütörtök lesz az utolsó két nap, amit a pápa itt a Vatikánban tölt. XVI. Benedek február 28-án délután hagyja el a Vatikánt. A Castel Gandolfo-i pápai rezidencián lakik mindaddig, amíg a Vatikáni Kertek magaslatán állandó lakhelyének felújítása tart.
Mi történik szerdán, Benedek pápa szolgálatának utolsó előtti napján?

A szerda délelőtti általános kihallgatásra 50 ezer jegyet adtak ki, de várhatóan ennél magasabb lesz a résztvevők száma. A kihallgatás a kialakult szokás szerint zajlik, de úgy tervezik, hogy a pápamobil nagyobb kört ír le a Szent Péter téren. Az általános kihallgatás végén nem lesz ún. „gyűrűcsók”. Erre most más formában kerül sor, azaz a pápa az Apostoli Palota Kelemen termében találkozik közéleti személyiségekkel, mint a szlovák és a bajor elnök, az Andorrai Herceg és San Marino képviselői.

Mi lesz az utolsó nap programja?

Csütörtökön délelőtt 11 órakor a Szentatya elbúcsúzik a bíborosoktól. Előreláthatólag sokan lesznek, de még nincs pontos névsor arról, hogy mennyien lesznek a bíborosok ezen a búcsútalálkozáson. A bíboros-dékán köszönti az egybegyűltek nevében a pápát az összejövetel elején. Péteri szolgálata utolsó napján, február 28-án 16 óra 55 perckor indul a pápa a Szent Damazusz udvarról gépkocsin a helikopter térre, ahol a bíborosi kollégium dékánja köszönti. Negyed hat körül érkezik meg Castel Gandolfo-ba, ahol Albano püspöke és más személyiségek várják. Fél hatkor a pápai palota loggiájáról köszönti az egybegyűlteket. Ez lesz XVI. Benedek utolsó nyilvános megjelenése pápaként.

Február 28-án, este 8 órakor XVI. Benedek elhagyja péteri szolgálatát, melynek egyik konkrét jele az lesz, hogy a Svájci Gárdisták becsukják az Apostoli Palota kapuját és befejezik szolgálatukat. A Castel Gandolfo-i pápai palota biztonsági szolgálatát a vatikáni csendőrség (gendarmeria) látja el, ők garantálják a Szentatya biztonságát. Ami ugyanis véget ér, az a pápa nyilvános tevékenysége, melyet a Svájci Gárda végez a mindenkori pápa számára.

Hogy hívjuk ettől kezdve XVI. Benedek pápát?

P. Lombardi a keddi sajtóértekezleten azt válaszolta, hogy továbbra is XVI. Benedeknek mondjuk, szólíthatjuk Őszentségének (Sua Santità), és úgy beszélünk róla, mint Emeritus (nyugalmazott) Pápáról, vagy Emeritus Római Pápáról.

Milyen ruhát visel később a Szentatya?

Egyszerű fehér reverendát, körgallér nélkül. Cipője megváltozik, nem viseli tovább a pápák bíbor színű mokaszinját. Lombardi atya e téma kapcsán elmondta azt is, hogy a pápa nagyon örül a mexikói útján, Leónban kapott barna cipőnek, a jövőben abban jár, mivel nagyon kényelmesnek találta. A halászgyűrűt, amely a pápaság jelképe, sem viseli tovább, a kamerlengo a dékánnal együtt gondoskodik arról, hogy konstitúció erre vonatkozó szabálya értelmében járjanak el.

Vannak-e hírek a Sede Vacante körül?

A bíboros-dékán hivatalos levelet juttat el a bíborosokhoz március elsején. Előreláthatólag szombaton és vasárnap szünet lesz. Tehát a konklávét megelőző tanácskozások, kongregációk, március 4-étől kezdve ülnek össze. A kongregációs ülések szakaszában várhatóan lesznek hírek arról, hogy hány bíboros van már jelen és hányan tettek esküt. A kongregációk helyszíne a szinódusi aula. A bíborosok nem sokkal a konklávé kezdete előtt költöznek be a Szent Márta házba, amely zárt lakhely lesz számukra a konklávé egész időtartama során.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép