Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendég



Képek a galériából

8. - Ezek az Evangélium igéi - a pünkősdi misén
Giotto műve
XVI. Benedek pápaságának utolsó beszéde a Castel Gandolfo-i hívekhez
2013-03-01 Forrás: Vatikáni Rádió
„Köszönöm szépen! Köszönöm! - Kedves barátaim, boldog vagyok, hogy veletek lehetek itt, körülvéve a teremtés szépségeitől, rokonszenvetektől, ami nagyon jól esik. Köszönöm barátságotokat és szereteteteket. Tudjátok, hogy ez a nap számomra más, mint az előző napok; már nem vagyok a katolikus egyház Legfőbb Pásztora, még ma este nyolc óráig az leszek, utána már nem. Csak egy egyszerű zarándok vagyok, aki megkezdi földi zarándokútjának utolsó szakaszát.
De szeretnék még egész szívemmel, minden szeretetemmel, imáimmal, elmélkedéseimmel, minden belső erőmmel a közjóért, az egyház és az emberiség javáért dolgozni. Nagy támaszt jelent számomra együttérzésetek. Haladjunk előre az Úrral az egyház és a világ javára. Köszönök mindent. Most teljes szívemből adom rátok áldásomat.

Áldjon meg bennünket a Mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Köszönöm szépen, jó éjszakát, köszönet mindnyájatoknak!” – ezek voltak a pápa utolsó szavai és utolsó apostoli áldása.

Castel Gandolfo 9 ezer lakosához háromezer zarándok csatlakozott a történelmi órában, hogy jelen lehessen a Szentatya búcsúzásánál és még egyszer kifejezze közelségét, szeretetét. Az albano-i tó partján fekvő festői kisváros lakói különösen büszkék rá, hogy XVI. Benedek utolsó pápai áldását mondhatják magukénak.

Véget nem érő tapssal, harangzúgással válaszoltak a péteri szolgálatát befejező Szentatyának. A többezres hívősereg már a koradélutáni óráktól kezdve megtöltötte a pápai rezidencia előtti teret, hogy jelen lehessen a történelmi eseményen. Rózsafüzért imádkozva, énekelve vártak a Szentatyára, aki 17 óra 40 perckor jelent meg az apostoli palota külső erkélyén.

A kötetlen, rendkívül személyes és közvetlen hangú beszéd elhangzása után is tartóztatni szerették volna és még sokáig ott álltak az erkély alatt, reménykedve, hogy a pápa ismét kitekint. A világ minden részén élő hívek nevében búcsúztak XVI. Benedek pápától és köszönték meg a csaknem nyolc éves péteri szolgálatát, amely során atyai szeretettel vezette Krisztus egyházát.

Este nyolc órakor azonban bezárult a palota kapuja, beállt a csönd, megüresedett Péter széke, de a hívek szívében tovább visszhangzanak a pápa szavai, amelyeket szerdán, az utolsó általános kihallgatáson mondott: „Nem hagyom el a keresztet, új módon maradok a keresztre feszített Úr mellett”.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép