Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendég



Képek a galériából

Szent Lukács Evangélista
II. Piusz
„A keresztség híd, amelyet Isten épített saját maga és az emberek közé”
2009-01-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Január 11-én, vasárnap délelőtt XVI. Benedek pápa 13 újszülöttnek szolgáltatta ki a keresztség szentségét a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmise során. Homíliájában megállapította: a gyermekeket a Teremtő bízta szüleik felelősségére. Ahhoz kell őket hozzásegíteniük, hogy Isten szabad gyermekei lehessenek.
A szülők csak ennek tudatában találhatják meg a helyes egyensúlyt a között a feltevés között, hogy gyermekeikkel magántulajdonként bánhatnak, őket saját elképzeléseik szerint formálhatják, illetve a szabados magatartás között, miszerint a gyermekek teljes önállóságban növekedhetnek, kielégítve minden kívánságukat és elvárásukat.

A keresztség szentségében Isten gyermekeivé válunk – hangsúlyozta Benedek pápa. Meg kell tanítani a gyermekeknek, hogy Istent Atyjukként ismerjék el, és gyermekként viszonyuljanak hozzá. Amikor a keresztény hagyományt követve a keresztség által bevezetjük a gyermekeket Isten világosságába, ezáltal nem valamilyen erőszakos cselekedetet hajtunk végre, hanem megajándékozzuk őket az isteni élet gazdagságával. Ebben gyökerezik az Isten gyermekeit megillető valódi szabadság. Olyan szabadságról van szó, amelyet nevelni és alakítani kell az évek során, hogy képessé váljon felelős személyes döntésekre – mondta homíliájában a Szentatya.

A keresztség révén személyes kapcsolatba kerülünk Istennel. Ez a szentség hídként köt bennünket össze vele – fejtette ki a pápa, emlékeztetve rá, hogy Urunk megkeresztelkedésének ünnepével lezárul a karácsonyi ünnepkör. A Teremtő Isten Jézusban egy gyermek dimenzióit vette magára és kicsinnyé válva sugározta szét nagyságának világosságát.

XVI. Benedek pápa a szertartást követően dolgozószobája ablakából köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlt híveket. Az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében ismételten a keresztség szentségének értékéről, csodálatos valóságáról szólt. A személyt a keresztség beoltja abba az egyedülálló kapcsolatba, amely Jézust az Atyához fűzi. Az Egyszülött Fiúra vonatkozó, mennyből visszhangzó szavak valósággá válnak minden férfi és nő számára, aki vízből és Szentlélekből újjászületik: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik”. A keresztség örök élettel ajándékoz meg bennünket. Ha ennek teljesen tudatában lennénk, életünk szüntelen „köszönet” lenne Istennek.

Milyen nagy örömet jelent a keresztény szülőknek, hogy a szerelmükből fakadt új teremtmény a keresztelőkútnál az egyház ölén véget nem érő, új életre születik. Mindez ajándék, öröm, de egyben felelősség is – állapította meg a pápa, arra buzdítva a szülőket, hogy a keresztszülőkkel együtt neveljék a gyermekeket az Evangélium szerint.

A Szentatya utalt rá, hogy hamarosan megkezdődik Mexikóvárosban a családok VI. világtalálkozója, amely az emberi és keresztény értékekre nevelő család témájával foglalkozik.

Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár képviseli majd a Szentatyát, aki imáival kíséri a rendkívül fontos eseményt, illetve a világtalálkozót lezáró szertartásokba videokonferencia révén kapcsolódik be. A pápa végül különböző nyelveken köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlt zarándokokat, majd azzal a kívánsággal búcsúzott tőlük, hogy a Karácsonykor és Vízkeresztkor kapott belső fény világítsa meg mindennapi életüket és nyújtson vigaszt a nehézségekben.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép