Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kisesküllői fatemplom
Lourdes.
Március 5-én délután lezárták a Sixtus-kápolnát a konklávé idejére
2013-03-05 Forrás: Vatikáni Rádió
Az elkövetkezendő pápaválasztásra való tekintettel március 5-én, délután 1 órától bezárták a nagyközönség előtt a Sixtus-kápolnát egészen addig, amíg lezajlik a fontos egyházi esemény.
25. alkalommal, az egész konklávé ideje során, a Sixtus-kápolna ismét néma szemtanúja lesz az új pápa megválasztásának. Az örök szépségű, Michelangelo által készített freskók alatt 115 bíboros gyűlik össze, hogy megválassza Péter utódát, Krisztus földi helytartóját. Február 28-a este 8 óra, vagyis a Sede vacante kezdete óta egy 40 emberből álló csoport készen áll arra, hogy előkészítse a Sixtus-kápolnában a korábbi konklávék megrendezésének „másolatát”, hogy a nagy egyházi esemény változatlan formában, a hagyományok szerint tudjon lezajlani.

A Sixtus-kápolna a pápaválsztás hivatalos helyszíne. Ez alkalommal 115 cseresznyefából készült széket helyeznek el benne, amelyeken szerepel majd a helyet foglaló választó bíboros neve. Ezen kívül 12, nyersfából készült, bézs szövettel és bordó szatén terítővel leterített asztal kerül be a kápolnába: 6 a jobb és 6 a bal oldalra. Az oltár előtt, az Utolsó ítélet freskó alatt is egy asztalt helyeznek el a szintén nyersfából készült urna számára, amelybe a szavazatokat gyűjtik, továbbá egy olvasóállványt, amelyre az Evangéliumot helyezik és, amelyre a bíborosok esküt tesznek majd.

Az 1939 óta, vagyis a XII. Piusz pápa megválasztása óta tartó hagyomány szerint beviszik a kápolnába az öntöttvasból készült kályhát, amelyben elégetik a választási cédulákat és, amelynek kéményén keresztül kijut a füst a Sixtus-kápolnából a szabadba jelezve a pápaválasztás eredményét. A Szent Péter térről jól látható kéményen keresztül fekete füst távozik mindaddig, amíg a bíborosok nem választották meg Péter utódát. Az új pápa megválasztását fehér füst jelzi. A kályha felső fedőjén a legutóbbi hat pápa neve és megválasztásának időpontja olvasható. A fekete füst a választócédulák, míg a fehér a füst a cédulák és nedves szalma elégetéséből származik majd.

A pápa megválasztásához a választó bíborosok szavazatának kétharmada szükséges. A 33. vagy 34. választást követően szükségszerűen sor kerül a szavazás második fordulójára, amely során azon két bíboros között lehet már csak dönteni, akik a legutolsó szavazás alkalmával a legtöbb szavazatot kapták. Ebben az esetben is a szavazatok kétharmada szükséges a végleges döntéshez. A két pápajelölt bíboros ekkor már nem vehet részt a szavazásban.

A sikeres pápaválasztást követően a bíborosok diakónusi rendjének tagja behívja a pápai liturgikus szertartásmestert és a Bíborosi Kollégium dékánját. A dékán, a dékánhelyettes, vagy a püspöki rend első bíborosa felteszi a megválasztottnak a következő kérdést latin nyelven: „Elfogadod-e kánoni megválasztásodat pápává?”, majd a megerősítő választ követően szintén latin nyelven ezt kérdezi: „Hogyan akarod nevezni magad?”

Ezt követően kerül sor a pápaválasztó cédulák elégetésére. A konklávé végén az új pápa elvonul a „könnyek termébe”, vagyis a Sixtus-kápolna sekrestyéjébe, hogy magára öltse a pápai viseletet, amelyben megmutatkozik a Szent Péter bazilika központi loggiáján a hívek előtt. A terem neve abból a feltételezésből származik, miszerint az új pápa meghatódottságában és a rá váró feladat felelősségének súlyát érezve könnyeket hullat.

A hagyomány szerint a sekrestyében három különböző méretű pápai viselet található, amelyből a legmegfelelőbbet ölti magára az új pápa. A pápáért mondott ima és a bíborosok tiszteletadása után sor kerül a Te Deum-ra, amellyel véget ér a konklávé. A pápaválasztás eredményének bejelentését mindig a protodiakónus bíboros teszi latin nyelven a Szent Péter bazilika loggiáján bejelentve: „Habemus Papam”. Az új pápa áldását adja a hívekre.

P. Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő március 5-i, keddi sajtótájékoztatója alkalmával elmondta, hogy a pápaválasztás során három urnát használnak, egyet a szavaztok gyűjtésére, egyet a számlálás elvégzésére, és egyet pedig azon bíborosok számára, akik mozgásukban korlátozottak. Ebben az esetben az adott bíboros nem a Sixtus-kápolnában, hanem a Szent Márta házban adja le szavazatát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép