Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szerencsés
A gyermek imádsága
110 pápaválasztó bíboros van jelen Rómában – a bíborosok kongregációi a Vatikánban
2013-03-05 Forrás: Vatikáni Rádió
Kedden délelőtt a szentszéki szóvivő, P. Federico Lombardi beszámolt a konklávét előkészítő bíborosi megbeszélésekről, az ún. általános kongregációkról. Kedden délelőtt tartották a harmadik kongregációt. A kongregációkon azok a bíborosok is jelen vannak, akik már elmúltak 80 évesek és emiatt nem vehetnek részt az új pápát megválasztó konklávén. Az első két megbeszélést hétfőn tartották, a harmadikat kedden délelőtt, amely során döntést hoztak arról, hogy táviratot küldenek XVI. Benedek, emeritus pápának.
„Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápának – Castel Gandolfo. A közelgő konklávé távlatában a Vatikánban általános kongregációkra összegyűlt bíborosok egyhangúan küldik tiszteletteljes köszöntésüket és újból kifejezik hálájukat Önnek egész ragyogó péteri szolgálatáért és lelkipásztori odaadásáért az egyház és a világ javára. A bíborosok hálája kifejezi az egész egyház tiszteletét azért a munkáért, amelyet Ön fáradtságot nem ismerve az Úr szőlejében végzett. A Bíborosi Kollégium tagjai bizakodnak abban, hogy imádkozik értük és az egész Anyaszentegyházért.”

Az emeritus pápához intézett táviratot a bíborosi kollégium dékánja, Angelo Sodano látta el kézjegyével.

P. Lombardi a sajtótájékoztató során röviden visszatért a második általános kongregáció megbeszéléseire is, amelyet hétfőn délután tartottak 5 és 7 óra között. A bíborosoknak Raniero Cantalamessa atya, a Pápai Ház prédikátora tartott elmélkedést. Hétfőn újabb bíborosok érkeztek Rómába, akik már részt tudtak venni a délutáni ülésen és letették az esküt. Négy választó bíboros is van közöttük: Bechara Rai libanoni maronita pátriárka, Joachim Meissner kölni, Rainer Maria Wölki berlini és Dominik Duka prágai bíborosok. A hétfő délutáni kongregáción a bíborosok úgy határoztak, hogy kedden és szerdán délután nem tartanak kongregációt. A szabad szerda délutánra való tekintettel 5 órakor a bíborosok imatalálkozót tartanak a Szent Péter bazilikában, a katedra oltárnál.

A kedd délelőtti harmadik kongregáció délelőtt fél tízkor kezdődött és egy óra előtt 20 perccel fejeződött be. Esküt tettek az időközben megérkezett bíborosok, akik között két 80 évnél fiatalabb, tehát választóképes bíboros van: a spanyol Rouco Varela és a lengyel Zenon Grocholewski. A jelen pillanatban 110 választó bíboros van Rómában, a 115 közül, akik részt vesznek a konklávén. A kedd délelőtti előkészítő megbeszélésen összesen 148 bíboros vett részt. A megbeszélésen 11 bíboros szólalt fel. P. Lombardi tájékoztatása szerint bárki szót kérhet, bármilyen témával foglalkozhat. A bíborosok feliratkoznak egy listára és ennek alapján szólítják őket. A hozzászólás időtartama nem korlátozott.

A kedd délelőtt érintett témák ezek voltak: a Szentszék és a különböző dikasztériumok tevékenysége és kapcsolata a püspöki karokkal, az egyház megújulása a II. Vatikáni Zsinat szellemében, az egyház helyzete, az új evangelizáció követelményei a különböző kulturális környezetekben. Eddig összesen 33 felszólalás hangzott el az 5 földrész bíborosai részéről. A konklávé kezdetével kapcsolatban még nem született döntés.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép