Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Újszászi Római Katolikus Plébánia oltára
Topor Márta:  Víz alatt kollonádok
Lelkigyakorlatot tartottak férfiaknak Máriapócson
2013-03-07 Forrás: Magyar Kurír
A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye férfiak számára szervezett lelkigyakorlatot március 1. és 3. között Máriapócson. A zömében 48–58 éves korú résztvevők arról is elmélkedtek, mit jelent az Istennek tetsző, igazi, keresztény férfi, hogyan kell Jézusra mint példaképre figyelni. - Megváltozott a világ, és ezzel megváltoztak az elképzelések, az elvárások a férfiakról, a férfinak a családban betöltött szerepéről.
Fontos a férfiasság, kell, hogy egy sziklaszilárd jellem álljon a nő oldalán, aki rá tud támaszkodni – erről beszélt a férfiak számára tartott lelkigyakorlat elmélkedésében Papp Tibor görögkatolikus parókus, teológiai tanár, iskolalelkész.

Majd arról beszélt, milyen ebben a tekintetben a jézusi példa. Kiemelte, mennyi férfias vonást figyelhetünk meg Jézusban. Mikor keményen fellépett a farizeusokkal szemben, vagy amikor kiűzte a kereskedőket a templomból, megmutatta, hogyan kell határozottan kiállni az igazság mellett. De keményen, férfiasan viselte a szenvedést is. Ugyanakkor gondoskodó férfi típusa is megmutatkozik benne, amely az egész gondviselésben, a teremtett világban jelen van, de ezt mutatja a gyermekek felé tanúsított megkülönböztetett szeretete is. Jézus gyöngéd is tudott lenni, ami nem puhányságot jelentett. Mindezekre figyelve kell összeállítani a követendő férfiideált.

Ugyanakkor a nemek kapcsolatában tekintettel kell lenni a nemek közti alapvető különbségekre. A férfi nem azért tesz meg valamit, mert rossz, hanem azért mert férfi. A nő sem azért beszél sokat, mert bosszantani akarja a férfit, hanem, mert nő. A vásárlási szokások, autóvezetés, tájékozódás, esti beszámoló a napi munkáról mind-mind másként van kódolva férfiban és nőben.

Ezeket hasznos tudni. Ha tisztában vagyunk mindezzel, sok bajt megelőzhetünk. Fontos, hogy a férfi és a nő közötti különbség ne rivalizáljon, hanem kiegészítse egymást, és észre kell venni azokat a feladatokat, kötelességeket, amiket együtt jobban meg tudnak valósítani – mondta Papp Tibor.

A lelkigyakorlat hangsúlyos része volt a bűnbánat és a szentgyónás, mely Bosák Nándor megyéspüspök szentmiséjével zárult.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép