Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Nagyszombati oltár
Ajándékcsomag
„Konklávé” – P. Federico Lombardi SJ heti jegyzete
2013-03-11 Forrás: Vatikáni Rádió
A bíborosok nagy többségének egyetértésével megegyezés született a konklávé időpontjának kezdetét illetően. Ez azt jelenti, hogy készen állnak arra, hogy megválasszák az új pápát. A kongregációkon végzett közös elmélkedések, az egymás közötti információcserék, az egyéni véleményformálást szolgáló párbeszédek és a legalkalmasabb személyek kiválasztására irányuló felelősségérzet mind megérett egy további lépés megtételére.
Keddtől kezdve a véleményformálás még nagyobb súlyt kap, mert a szavazásokkal a bíborosok szembe néznek annak mértékével, hogy egyes jelöltek milyen támogatást, elismerést élveznek. És ez folytatódik egészen a megválasztás pillanatáig.

Megdöbbentő, ha arra az „emberfeletti” felelősségre gondolunk, amely majd egy ember vállára nehezedik! Nemcsak egy összetett intézmény kormányzásáról van szó, hanem sokkal többről: a legtöbb hívet egybefogó, a földrészeken legjobban elterjedt közösség vallási, spirituális, morális előrehaladásáról, amelyet számos kortársunk nagy figyelemmel kísér létezése értemének felfedezése során. Az Evangéliumot évszázadokon át hirdetni kell minden ember üdvössége érdekében az egész világon.

A konklávé tehát egy olyan esemény, amelyet csakis a hit látószögéből lehet valóban megérteni és békességgel megélni. Az előző konklávék két főszereplője felejthetetlen és érzelmekkel teli tanúságot tett erről. Wojtyła pápa így elmélkedett Michelangelo „Utolsó ítéletéről” Római triptichon c. versében: „Omnia nuda et aperta sunt ante oculis Eius…, a történelem áttekinthetősége, a lelkiismeret áttekinthetősége, Te, aki mindent átlátsz – mutasd meg!..., És Ő megmutatja…”. Majd később Ratzinger pápa így kommentálta ezt: „A Péterre hagyományozott kulcsok örökségét megfelelő kezekbe kell helyezni: ez a konklávék napjainak végtelen nagy felelőssége”.

Most, ő, aki lenyűgöző lemondásával a bíborosokat arra vezette, hogy ismét lépjék át a Sixtus-kápolna küszöbét azért, hogy eldöntsék, kire bízzák Péter kulcsait, velünk van, csendben, de mindenkinél mélyebb lelkiséggel és tudatosabban így imádkozik: „Isten Szent Lelke, Te, aki mindent átlátsz – mutasd meg!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép