Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rafaello Santi: Salamon ítélete
XVI. Benedek
A bíborosok megtartották az utolsó általános kongregációt
2013-03-11 Forrás: Vatikáni Rádió
Pontosan egy hónap telt el azóta, hogy XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását. A történelmi döntés egy pillanat alatt bejárta az egész világot és a vatikáni események azóta is a világ közvéleményének középpontjában állnak. Ahogy közeledik a konklávé időpontja, ez az érdeklődés még fokozottabbá válik: több mint 5000 újságíró követi közvetlen közelről a bíborosi kongregációkat, a szentszéki közleményeket, készít interjút rómaiakkal, zarándokokkal, akik ezekben a rendkívüli napokban ellepik az Örök Város utcáit.
A sok-sok információ, olykor hangzavar közepette biztos támpontot jelent P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő sajtótájékoztatója, amelyet az elmúlt hetekben minden nap pontosan megtartott délután egy órakor.
Március 11-én, hétfőn a szokásosnál is hosszabban számolt be a bíborosok X. általános kongregációjáról, amely az utolsó volt a konklávé megkezdése előtt, és amelyen 152 bíboros vett részt. A találkozó elején ismét sorsolás útján kijelölték a különleges kongregáció új tagjait, akik, mint ismeretes háromnaponként váltják egymást, segítve Tarcisio Bertone kamerlengó bíboros munkáját. A következő személyekre került ez alkalommal sor: Antonios Naguib egyiptomi bíboros a püspöki, Marc Ouellet kanadai bíboros a papi, Francesco Monterisi olasz bíboros pedig a diákonusi rend tagja. A három bíboros megbízatása három napra szól, utána újabb sorsolást végeznek, amennyiben a konklávé tovább tart.

Az utolsó kongregáción 28-an kértek szót, összességében 161 felszólalás hangzott el a megbeszélések során. A bíborosok úgy döntöttek, hogy hétfőn délután már nem tartanak kongregációt, hiszen át kell költözniük a Szent Márta házba, ahol a konklávé idején tartózkodnak.

A témák közül Lombardi atya a vatikáni pénzintézet helyzetét emelte ki elsőnek. Erről tartott rövid tájékoztatót Tarcisio Bertone bíboros, a bíborosi vigilancia tanács elnöke, kiegészítve azokat a felszólalásokat, amelyek a múlt héten hangzottak el a Szentszék gazdasági ügyeire vonatkozóan. Szó esett az intézet sajátos jellegéről, arról a folyamatról, amelynek célja, hogy beilleszkedjen a nemzetközi ellenőrző rendszerbe az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága, a Moneyval révén.

Hétfőn délután fél 6 órai kezdettel az Apostoli Palota Pál kápolnájában mintegy 90 személy tesz esküt a kamerlengó bíboros előtt – jelezte a sajtótájékoztatón P. Lombardi. A fontos személyiségek közé tartozik a Bíborosi Kollégium titkára, aki Lorenzo Baldisseri érsek 2012. március 7-e óta. Őt követik a pápai szertartásmesterek, szerzetesek és szerzetesnők, akik a pápai sekrestyében teljesítenek szolgálatot. Esküt tesznek a gyóntató szerzetesek, az orvosok és ápolók, a Szent Márta házban dolgozó személyzet, a gépkocsivezetők, a Pápai Svájci Gárda és Csendőrség tagjai, tehát mindenki, aki valamilyen módon a bíborosok környezetéhez tartozik.

Kedden délelőtt 10 órakor kezdődik a vatikáni Szent Péter bazilikában a „Missa pro eligendo Romano Pontifice” szertartás. A szentmise liturgiájáról kiadott kis könyv interneten is már megtalálható latin, olasz és angol nyelven a www.vatican.va honlapon, a liturgikus szertartások hivatala címszó alatt (Ufficio delle Cerimonie liturgiche). A szertartást latin nyelven mutatják be. A főcelebráns Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja. A szentmisén koncelebrálnak a nem választó bíborosok is, a homília olaszul hangzik el. Nincs szükség külön jegyre az előreláthatólag két órán át tartó szertartásra.

A konklávéra bevonulás egyes mozzanatait részletesen leírja az Ordo rituum conclavis. Kedden délután fél 5-kor indulnak el ünnepi körmenetben a választó bíborosok a Pál kápolnából a Sixtus kápolnába a következő sorrendben: elöl halad a kereszt gyertyavivők kíséretében, majd a Sixtus kápolna kórusa, a Bíborosi Kollégium titkára, Prospero Grech máltai bíboros, aki az elmélkedést tartja. (A körmenet előtt közös imát mondanak). A bíborosok fordított sorrendben vonulnak be a Sixtus kápolnába, vagyis a körmenetet a püspöki rend legidősebb bíborosa, Re bíboros zárja. Őt kíséri Guido Marini prelátus, pápai fő szertartásmester.

A körmenetet a szentek litániája és a Veni Creator himnusz hangjai kísérik. A bíborosok elfoglalják helyüket a Sixtus kápolnában, majd az eskütételre kerül sor. Re bíboros felolvassa latinul az esküformát, ezt követően a választó bíborosok egyenként a kápolna közepén elhelyezett ambóhoz járulnak és a nyitott evangéliumos könyvet érintve teszik le esküjüket. Ezután mindenki elhagyja a kápolnát, a választó bíborosok, a pápai liturgiák fő szertartásmestere és Grech bíboros kivételével. Bezárul a kápolna ajtaja, miután elhangzott a szertartásmester a híres „Extra omnes” latin felszólítása. Az elmélkedés után lehetséges, hogy megtörténik az első szavazás, amely valószínűleg nem hoz eredményt, tehát fekete füst várható. A bíborosok közösen elimádkozzák a vesperást és visszatérnek a Szent Márta házba – mondta hétfő délutáni sajtótájékoztatóján P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép