Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
A főoltár, Topor M.
„Rendkívül szép és intenzív pillanat” – így jellemezte P. Lombardi a konklávé napjait
2013-03-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Március 13-án, szerdán délben P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő hosszú tájékoztatót tartott az újságíróknak. Elérkeztünk ennek a hónapnak a döntő szakaszához, amely XVI. Benedek lemondásával kezdődött. Most pedig egyre közelebb jutunk utóda megválasztásához. Egyre nő a feszült várakozás, amelynek tanúi vagyunk a Szent Péter téren.
Már a konklávé első napján a vártnál nagyobb tömegek gyűltek össze, hogy megpillantsák a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füstöt. Az örömteli hangulat mintegy nyitánya a hamarosan bekövetkező csodálatos pillanatnak. P. Lombardi visszaemlékezett a nyolc évvel ezelőtti pápaválasztásra, amikor Róma minden részéből siettek az emberek a térre, ki gyalog, ki autóval, hogy meglássák az új pápát és fogadják áldását.

A szavazások eddigi eredményeit kommentálva a szentszéki szóvivő elmondta: kedden este senki sem várta a fehér füstöt. Az elmúlt évszázad konklávéira utalva emlékeztetett rá, hogy csak XII. Piuszt választották meg a harmadik szavazás után. Tehát teljesen szokásos jelenségről van szó.

Kedden délután a Sixtus-kápolnában jelen volt Georg Gänswein érsek is, a Pápai Ház prefektusa, aki beszámolt arról, hogy az emeritus pápa nagy figyelemmel és imáival kíséri az eseményeket, különös tekintettel a délelőtti szentmisére és a konklávéba való bevonulásra.

A konklávé nem egy elhamarkodott folyamat, hanem a mély spiritualitás és felelősségérzet időszaka – mondta a szentszéki szóvivő. Idézte Lehmann bíborosnak a Vatikáni Rádió német műsora számára adott interjúját, amelyben beszámolt az előző konklávéról. A bíborosok lassú léptekkel közelednek az oltárhoz, hogy leadják szavazatukat. Az apostoli konstitúció előírásának megfelelően teszik le esküjüket: „Tanúnak hívom az Úr Krisztust, aki ítélni fog felettem, hogy szavazatomat arra adtam, akit Isten akarata szerint megválasztandónak tartok”.

Lombardi atya kedden délután jelen lehetett az Apostoli Palotában, miközben a bíborosok bevonultak a Sixtus-kápolnába. „Perugino képe előtt álltam, amely a kulcsok átadását ábrázolja”- mondta a szentszéki szóvivő. A Teremtés és az Utolsó Ítélet hatalmas freskója egyedülálló keretet nyújtanak a konklávénak. A bíborosok nagy felelősségtudattal tették le esküjüket, hiszen történelmi pillanatról van szó az egész emberiség számára.

A bíborosok szálláshelyükön, a Szent Márta házban teljesen szabadon szervezhetik meg szabadidejüket, az étkezéseken és a személyes imákon túl alkalmuk van arra, hogy beszélgessenek egymással, kicseréljék véleményüket, elmélyítsenek egy-egy témát, hogy hasznos információkat szerezzenek további döntéseikhez.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép