Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szent Miklós
Szent Jeromos
A keresztény egyházak és a zsidó közösség képviselői is részt vettek a március 19-i pápai szertartáson
2013-03-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdését jelentő szentmisén a különböző ortodox, keleti ortodox, nyugati keresztény felekezetek, szervezetek és más keresztény egyházak képviselői is jelen voltak.
Az ortodox küldöttségek között a szertartáson jelen volt az Ökumenikus Pátriárkátus képviseletében Bartolomeosz ökumenikus pátriárka. Ezer év óta először fordult elő, hogy a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka részt vett egy pápa péteri szolgálatát megkezdő szentmiséjén. Az 1054-ben bekövetkezett egyházszakadás eltávolította ugyanis egymástól Rómát és Konstantinápolyt. Egy török napilapnak adott interjújában Bartolomeosz pátriárka azt nyilatkozta, hogy „a régi idők elidegenedése már nem létezik. Mint két testvér egyház mindennap egyre jobban közeledünk egymáshoz. Folyamatban van a teológiai párbeszéd, amelynek középpontjában a következő téma áll: a pápa szerepe a keresztény világban.”

A pápai szertartáson jelen voltak még az alexandriai és az egész afrikai, valamint az antióchiai és az egész keleti görög ortodox pátriárkátus képviselői; az orosz ortodox egyház részéről Hilarion metropolita, Sergey püspök; valamint a grúz pátriárkátus; a szerb ortodox egyház; a romániai pátriárkátus; a ciprusi, a görög és az albán ortodox egyház képviselői.

A keleti ortodox egyházak közül jelen volt az alexandriai kopt ortodox egyház; Antióchia és az egész kelet szíriai ortodox pátriárkátusának képviselője; az örmény apostoli egyház képviseletében II. Karekin ecsmiadzini katholikosz; a Ciliciai Katholikoszátus, valamint a kelet asszíriai egyház képviselői.

Nyugatról az Anglikán Közösség, az Utrechti Unió Ókatolikus püspöki konferencia, a Lutheránus Világszövetség, a Metodista Világtanács, a Református Egyházak Világközössége, a Baptista Világszövetség, a Mennonita Világkonferencia, az Üdv Hadsereg, a pünkösdista közösségek, valamint az Evangélikus Világszövetség képviselői.

A keresztény szervezetek közül az Egyházak Világtanácsa képviseletében Olav Fykse Tveit tiszteletes, az Európai Egyházak Konferenciája részéről Emmanuel metropolita volt jelen, továbbá a Keresztény Világfórum képviselője.

Más keresztény egyházak, mint az ukrajnai és az amerikai ortodox egyház, a törökországi örmény pátriárkátus is képviseltette magát a pápai szertartáson. A Taizéi közösség részéről a perjel, Alois testvér volt jelen.

A zsidó közösség részéről a római zsidó közösség főrabbija, Riccardo di Segni; a római zsidó közösség elnöke, Riccardo Pacifici és az olasz zsidó közösség egyesületének elnöke, Renzo Gattegna volt jelent. A Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottsága, az izraeli főrabbinátus főtitkára, az Amerikai Zsidó Bizottság vallásközi igazgatója, David Rosen rabbi szintén részt vett a szertartáson. A Zsidó Világkongresszus, a Rágalmazás Elleni Liga, valamint a Nemzetközi B’nai B’rith (A Szövetség Fiai) szervezet is képviseltette magát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép