Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Győr Evangélikus Öregtemplom
Lelkesitő gondolatok Csaba testvértől
Ferenc pápa a diplomáciai testülethez: a cél az anyagi és spirituális szegénység elleni küzdelem, a béke és a hidak építése
2013-03-22 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya köszönetét fejezte ki mindenekelőtt Jean-Claude Michel a Monacói Hercegség nagykövetének, a Szentszék mellé akkreditált diplomáciai testület dékánjának. Ez a találkozó olyan, mintha a pápa gondolatban átölelné az egész világot. A diplomáciai testület tagjai révén az általuk képviselt népekkel találkozik, bizonyos értelemben minden honfitársukkal, örömeikkel, drámáikkal, elvárásaikkal, vágyaikkal.
Nagyszámú jelenlétük annak a jele, hogy országaik és a Szentszék között gyümölcsözők a kapcsolatok, valóban a jó megvalósítására adnak alkalmat az egész emberiség számára.

Ezt viseli ugyanis szívén a Szentszék: minden ember javát ezen a földön! Róma püspöke éppen ezzel a szándékkal kívánja megkezdeni szolgálatát, annak tudatában, hogy számíthat a diplomaták által képviselt országok barátságára és szeretetére. Abban is biztos, hogy a diplomaták osztoznak ebben a szándékában. Ugyanakkor a pápa annak a reményének adott hangot, hogy alkalom nyílik közös utat kezdeni azzal a kevés országgal, amelyek még nem tartanak fenn diplomáciai kapcsolatokat a Szentszékkel. Ezek közül néhány képviseltette magát a pápa péteri szolgálatát megkezdő szentmisén, vagy üzenetben fejezték ki közelségüket – mindezért köszönetet mondott Ferenc pápa.

Ismételten rávilágított azokra az okokra, amelyek miatt Assisi Szent Ferenc nevét választotta. Olyan személyiségről van szó, akit jól ismernek Olaszország és Európa határain túl, azok is, akik nem vallják magukat katolikusnak. Az egyik első ok, hogy Ferenc szerette a szegényeket. Hány szegény él még a világon! És mennyit kell ezeknek az embereknek szenvedniük! – kiáltott fel a Szentatya. Assisi Szent Ferenc példáját követve az egyház mindig arra törekedett, hogy gondozza a föld minden sarkán azokat, akik szenvednek a szegénység, a nyomor miatt. A diplomaták által képviselt számos országban is tapasztalható azoknak a keresztényeknek a nagylelkű működése, akik segítik a betegeket, árvákat, hajléktalanokat és mindazokat, akik a társadalom peremén élnek. Ezek a személyek egy emberségesebb és igazságosabb társadalom építésén fáradoznak.

Létezik azonban egy másik fajta szegénység is! Napjaink spirituális szegénysége, amely súlyosan érinti az ún. gazdag országokat is. A pápa utalt szeretett és tisztelt elődjére, XVI. Benedekre, aki gyakran óvott a „relativizmus diktatúrájától”, amely azt jelenti, hogy mindenki saját magát teszi meg mércének és így veszélyezteti az emberek együttélését.

A pápa ezután rátért a második indítékra, amely a névválasztást indokolja: Assisi Ferenc ezt mondja: munkálkodjatok a béke építésén! Azonban nincs valódi béke igazság nélkül! Nem lehet megvalósítani az igazi békét, ha mindenki saját magát tekinti mércének, ha mindenki mindig követeli jogait, anélkül, hogy törődne a többiek, mindenki jogaival, kezdve a természettől, amely minden embert egyesít ezen a földön.

Róma püspökének egyik titulusa a Pontifex, vagyis az, aki hidakat épít Isten és az emberek között. Azt szeretném, - folytatta beszédében a pápa, - hogy a közöttünk folytatott párbeszéd járuljon hozzá a minden ember közötti hidak építéséhez, hogy mindenki ne ellenséget, ne vetélytársat lásson a másik személyben, hanem befogadásra, átölelésre váró barátot. Származásom is arra késztet, hogy hidak építésén fáradozzak – mondta személyes hangú beszédében Ferenc pápa.

Amint tudjátok, családom olasz eredetű, így bennem mindig is élő ez a párbeszéd egymástól távol eső helyek és kultúrák között, a világ egyik és másik vége között, amelyek ma egyre közelebb kerülnek egymáshoz, egymástól kölcsönösen függnek, szükségük van arra, hogy találkozzanak és kialakítsák a hiteles testvériség valódi térségeit.

Ebben a műben alapvetően fontos a vallás szerepe. Nem lehet ugyanis hidakat építeni emberek között, ha megfeledkezünk Istenről. De érvényes ennek az ellenkezője is: nem élhetünk valódi kapcsolatokat Istennel, ha nem veszünk tudomást a többi emberről. Ezért fontos a különböző vallások közötti párbeszéd fokozása, mindenekelőtt az iszlámmal – fejtette ki Ferenc pápa. Nagyra értékelte, hogy a péteri szolgálatát megkezdő misén az iszlám világ számos polgári és vallási hatósága jelen volt. Fontos továbbá, hogy fokozzuk a nem hívőkkel való konfrontációt, hogy soha ne kerüljenek előtérbe a különbségek, amelyek elválasztanak és sebet okoznak, hanem a különbözőség ellenére győzzön az a vágy, hogy minden nép között kiépítsük a barátság valódi kapcsolatait.

Az anyagi és spirituális szegénység elleni küzdelem, a béke építése és a hidak építése – ezek annak az útnak a vonatkozási pontjai, amelyre szeretnék meghívni minden országot, amelyet képviseltek. Nehéz útról van szó, ha nem tanuljuk meg, hogy egyre jobban szeressük földünket. Ebben az esetben is segítségemre van Ferenc neve, aki mély tiszteletet tanít az egész teremtett világ irányában. Őrizzük meg környezetünket, amelyet túlságosan gyakran nem a jóra használunk fel, hanem kapzsi módon kizsákmányolunk egymás kárára.

Ferenc pápa ismételten megköszönte mindenki munkáját, amelyet az Államtitkársággal együtt végeznek, törekedve a béke, valamint a barátság és testvériség hídjainak építésére. A diplomaták révén a Szentatya ismételten megköszönte kormányaiknak részvételüket a pápa megválasztásának alkalmából megtartott szertartásokon és gyümölcsöző együttműködést kívánt. A Mindenható Isten halmozza el ajándékaival mindnyájukat, családjukat és az általuk képviselt népeket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép