Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Angyal  liliommal (A)
Murillo: A pásztorok imádása
Ferenc pápa a Szent Márta Ház lakóinak mutatott be szentmisét Nagykedden
2013-03-27 Forrás: Vatikáni Rádió
„Nyissuk meg szívünket az isteni megbocsátás édessége iránt” – erre hívott homíliájában a Szentatya, aki kedden reggel 7 órakor a Szent Márta Ház kápolnájában mutatott be szentmisét. Ez alkalommal az épületben állandó jelleggel lakó vatikáni egyházi személyek vettek részt a szertartáson. „Minden ember megéli a bűnös éjszakáját, de Jézus mindenki számára tartogat egy simogatást” – hangsúlyozta a pápa, aki összehasonlította a korrupt ember és a bűnös éjszakáját.
Amikor Júdás kilép a Cenákulumból, hogy elárulja Jézust, kint éjszaka van – jegyzi meg János evangélista. Ebből a környezeti leírásból indult ki Ferenc pápa rövid elmélkedésében, amely aztán az emberi lelkiismeret alapos tanulmányozásához vezetett. Az éjszaka, amely betakarja Júdást egyben az a sötétség is, amelyben a szív is csak tapogatózik. Sőt egy még rosszabb dolog: a „korrupt, megvesztegetett ember éjszakáját” is jelenti, egy állandó sötétséget, amelyben a szív úgy bezárul, hogy nem tud és nem is akar kijönni onnan.

Ezzel szemben azonban másféle a „bűnös éjszakája”: egy átmeneti éjszaka csupán, amelyet mindannyian ismerünk. Hány ilyen éjszakánk volt? Hányszor éltünk meg olyan időket, amikor eljött az éjszaka és a szívben is minden elsötétült…? Majd utat tör magának a remény és arra ösztönöz bennünket, hogy újra találkozzunk Jézussal – folytatta homíliájában a Szentatya. A bűnös éjszakájától nem félünk. A legszebb dolog a bűn nevét kimondani és meggyónni, ezáltal megélni Szent Pál tapasztalatát, amely megerősíti, hogy bűneiben dicsősége a keresztre feszített Krisztus volt. Hogy miért? – tette fel kérdés Ferenc pápa. Mert bűnei közepette rátalált a keresztre feszített Krisztusra, aki megbocsátott neki.

A megbocsátás édességét megérezni – ez volt Ferenc pápa kedd reggeli homíliájának másik témája. Az „éjszakák” során, amikor bűnöket követünk el, mert bűnösök vagyunk, mindig jelen van az Úr simogatása. Ez késztet bennünket arra, hogy azt mondjuk: „Ez az én dicsőségem. Szegény bűnös vagyok, de Te vagy az Üdvözítőm!”. A Szentatya ezután emlékeztetett Jézus tekintetére, amellyel megbocsátott Péternek, aki megtagadta Őt. Majd arra hívott, hogy nyissuk meg szívünket a megbocsátás édes íze felé. „Gondoljunk arra, hogy milyen szép szentnek lenni és érezni, hogy megbocsátottak nekünk. Bízzunk ebben a Jézussal való találkozásban és megbocsátásának édes ízében” – zárta szentbeszédét Ferenc pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép