Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Építs
Csíksomlyó
„Arra van szükség, hogy az egyház az egyszerűséget és az alázatot öltse magára”
2013-03-27 Forrás: Vatikáni Rádió
Szerdán reggel fél 8-kor a Szent Péter bazilika katedra oltáránál Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke szentmisét mutatott be a vatikáni alkalmazottaknak. A szertartás végén nagy meglepetést okozva Ferenc pápa a Szent Márta Házban megtartott reggeli szentmiséjét követően csatlakozott a bazilikában összegyűltekhez és rögtönzött beszéddel köszöntötte a híveket.
Ferenc pápa a vatikáni alkalmazottakhoz fordulva felidézte XXIII. János pápa egyik mondását. Egy nagykövet egyszer megkérdezte János pápát: „Szentatya, mennyien dolgoznak a Vatikánban? A fele” – válaszolta XXIII. János. Ferenc pápa a viccet követően hozzátette: „biztos vagyok benne, hogy ti ahhoz a félhez tartoztok, akik dolgoznak.” Köszönetet mondott munkájukért és a szentmiséért, majd kérte, hogy imádkozzanak Érte is, mert Ő is bűnös, mint mindenki más. Hangsúlyozta, hogy hűséges akar maradni az Úrhoz. Végül Áldott Húsvétot kívánt a jelenlévőknek: „Isten áldjon meg benneteket és a Szűz Mária oltalmazzon mindannyiótokat, mint egy jó édesanya” – zárta rövid köszöntését Ferenc pápa.

Comastri bíboros háláját fejezte ki a Szentatyának a váratlan látogatásért. Majd felidézett egy emléket 1978-ból, amikor Loretóba zarándokolt egyházmegyéje szeminaristáival és találkozott Capovilla loretói érsekkel. Fogadta a zarándokokat és elmesélt egy epizódot XXIII. János pápa életéből. Comastri bíboros kiemelte, hogy a történet nagyon illik a mostani pillanathoz.

1958. október 29-én egy nappal megválasztása után János pápa nagyon szomorú, majdnem csak megkeseredett volt az asztalnál, amikor Capovilla prelátus, titkára megkérdezte Tőle: „Szentatya, valami rossz dolog történt?” „Nagy megaláztatásban volt részem” – válaszolta XXIII. János. „Mi történt? A választás napján talán méltatlannak érezte magát?” – kérdezte titkára. „Nem, ez Isten akarata volt. De a megválasztás után minden bíboros engedelmességet tett. Sorban elém járultak és megcsókolták a lábamat – ahogy ez akkoriban szokás volt. És képzelje, még Elia Della Costa bíboros, az a szent ember is. Nagyon megalázva éreztem magam” – vallotta meg XXIII. János, majd így folytatta: „Loris atya, ezeket a dolgokat meg kell változtatni. Arra van szükség, hogy az egyház az egyszerűséget és az alázatot öltse magára. És akkor Krisztus világossága felragyog az egyház arcán.”

A történet végén Comastri bíboros Ferenc pápához fordulva megjegyezte: „Szentatya, Ön éppen ezt valósítja meg. Ehhez fogadja tőlünk legjobb kívánságainkat.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép