Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szent Miklós
Jáki Szent György templom
„Krisztussal egyesülve eltűnik minden félelmünk és megtanuljuk, hogyan tiszteljük a teremtett világot”
2009-01-15 Forrás: Vatikáni Rádió
Szerdán délelőtt a pápa a vatikáni VI. Pál teremben tartotta meg az általános kihallgatást, folytatva Szent Pálról szóló katekézisét. Ez alkalommal a Népek Apostolának a Kolosszeiekhez és az Efezusiakhoz írt leveléhez fűzte gondolatait.
A két levél mind szóhasználatában, mind pedig tartalmában hasonlít egymáshoz. Szent Pál mindkettőben Főnek nevezi Jézus Krisztust. Ő ugyanis a keresztény közösség vezetője, a Fő, aki életét Teste minden tagjának átadja. Krisztus egyben a mennyei erők és az egész világegyetem Feje, aki felette áll minden hatalomnak, amely az ember megalázására tör. Ha Krisztussal egyesülünk, nem kell semmitől sem félnünk – fejtette ki katekézisében XVI. Benedek pápa.

A két levél egyben szól Isten tervének misztériumáról is. Krisztus mindent kiengesztelt magában, keresztáldozata vérével kibékítette magával a „föld és a menny dolgait”. Krisztusban szemlélhetjük és imádhatjuk Isten akaratának misztériumát, alázattal és örömmel alávetve neki szívünket.

A pápa katekézisében még felidézte az egyház, mint Krisztus Jegyese jelképét. Krisztus élete árán „nyerte el” Jegyesét, és továbbra is törődik az egyház szépségével. Az Efezusiakhoz írt levélben olvassuk, hogy „Krisztus szerette az egyházát és föláldozta magát érte, hogy a keresztségben az (élet) igéje által tisztára mosva megszentelje”. Ma is azt kívánja, hogy egyre szebbek legyünk mindennapi életünkben feddhetetlen erkölcsi magatartásunk által: „ragyogó tisztává akarta tenni az egyházat, amelyen sem szeplő, sem ránc, sem egyéb efféle nincsen” – folytatódik az efezusi levél. Az evangéliumhoz hűségesen élve tegyünk tanúságot arról a jegyesi egységről, amely már megvalósult Krisztusban, miközben várjuk beteljesedését az eljövendő menyegzőn – mondta katekézisében XVI. Benedek pápa.

A Szentatya a világnyelveken is összefoglalta tanítását, majd köszöntötte a zarándokcsoportokat. A francia hívek között örömmel fordult a Lisieux-i Kis Szent Teréz zarándoklat tagjaihoz, akik püspökük vezetésével érkeztek Rómába, hogy elkísérjék Boldog Louis és Zélie Martin, a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szüleinek ereklyéit. A kihallgatáson jelen volt szülei kíséretében Pietro Schilirò olasz kisfiú is, aki a közelmúltban boldoggá avatott házaspár közbenjárásának tulajdonított imameghallgatásnak köszönheti életét. A hét éves kisfiú súlyos légzési zavarokkal született.

A Szentatya a kihallgatás végén olaszul arra szólította fel a VI. Pál csarnokot megtöltő hívősereget, hogy csatlakozzanak imáihoz. A pápa azért fohászkodik Istenhez, hogy halmozza el kegyelmeivel a családok VI. Világtalálkozójának résztvevőit. A fontos egyházi esemény, amely ezekben a napokban zajlik Mexikóvárosban, legyen ismét a család szépségének és értékének megnyilvánulása, ébresszen mindenkiben új energiát a társadalom és az egyház pótolhatatlan alapsejtjének támogatására.

A szerda délelőtti általános kihallgatáson jelen volt Horváth József atya, a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója is, aki részt vesz a Zarándoklatok Római Műve által szervezett első nemzetközi fesztiválon. A január15-től 18-ig tartó, „A lélek útjai” elnevezésű nagyszabású rendezvényen bemutatja a Szent Márton európai kulturális és vallási útvonalnak a szombathelyi egyházmegyéhez kapcsolódó vonatkozásait.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép