Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Nemeskér Evangélikus templom
Feszület
A keresztény szeretet vagy alázatos, vagy nem Istentől származik
2013-04-08 Forrás: Vatikáni Rádió
Egy kereszténynek, ha előre akar haladni a hitben, le kell alacsonyodnia és az alázat útjára kell lépnie, hogy még jobban felmutassa Isten szeretetét. Ez az aranyszabály – mondta Ferenc pápa április 8-án, hétfőn reggel homíliájában, a Szent Márta ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A szertartáson többek között részt vett néhány szerzetesnő, akik megújították fogadalmaikat, a Vatikáni Televíziós Központ munkatársai, továbbá a Vatikáni Rádió brazil programjának szerkesztői és Arturo Mari, aki hosszú éveken át volt a pápák fényképésze.
Egy út, amely felfelé halad, ugyanannyira lefelé is vezet. Ez a keresztény alázat útja, amely Isten felé vezet olyan mértékben, amilyen mértékben a hívő le tud hajolni, hogy helyet adjon Isten szeretetének.

Ferenc pápa Gyümölcsoltó Boldogasszony liturgikus ünnepén homíliájában utalt rá, hogy Mária és József az alázat útján haladnak végig, amikor Betlehembe mennek, hogy tiszteletben tartsák a népszámlálás császári parancsát. Mária alázatos, mert bár nem érti, hogy miről van szó, átengedi lelkét Isten akaratának. József is alázatos, aki lealacsonyítja önmagát, hogy magára vállalja várandós felesége nagy felelősségét. Ehhez hasonlóan Isten szeretete, hogy eljusson hozzánk, az alázatosság útjára lép.

Ezt az utat választotta, hogy kifejezze az emberek iránti szeretetét az ún. „erőteljes bálványokkal” szemben, akik azt hangoztatják, hogy „itt én parancsolok”. A mi Istenünk nem hamis, nem emberek által, fából készített Isten. A mi Istenünk az alázatosság útját választotta. Ezt követte Jézus is egészen a keresztig. Egy keresztény számára ez az aranyszabály: előrehaladni és lealacsonyodni. Nem választhatunk egy másik utat. Ha én nem alacsonyítom le magam, ha te nem alacsonyítod le magad, nem vagy keresztény – mondta homíliájában Ferenc pápa.

Alázatosnak lenni azonban nem azt jelenti, hogy lefelé szegezzük tekintetünket. Nem ilyen volt Jézus, Mária vagy József alázata. Az alázat útjára lépni annyit jelent, hogy Isten egész szeretete ezen az úton van. Ez az egyetlen út, amelyet Isten választott, nem választott más utat. A Feltámadás győzelme is ezen az úton halad. A keresztény győzelme a lealacsonyodás útján át valósul meg. Imádkozzunk az alázatosság kegyelméért, azért az alázatosságért, amely a szeretet biztos útja. Ha nincs bennünk alázat, a szeretet nem tud kibontakozni – fejtette ki szentbeszédében Ferenc pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép