Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Oldaloltár
Január 1
Megjelent a Praeconia új húsvéti száma
2013-04-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Ez a magyar liturgikus szakfolyóirat immár hét éve jelenik meg két számmal évente Magyarországon, hogy erősítse a papság és a világiak liturgia-szeretetét. - A mostani 2013/1-es száma a „Liturgia és eszkatológia” címet viseli (minden szám tematikus jellegű). Megtalálhatóak benne az elmúlt év őszén, Budapesten tartott liturgikus konferencia teljes anyaga, amely a hit éve és a liturgia kapcsolatáról szólt.
Kilenc tanulmány foglalkozik a szent idők, a kánonokban mutatkozó eszkatológikus gondolat, a torinói lepel, a prefációkban fellelhető kenózis gondolata kérdéseivel, majd titkára szemszögéből az emeritus pápa szolgálatával, Parsch Pius-szal, Kerekes Károly egy meditációjával és a nemrég magyarul is megjelent Áldások könyvével.

Három pápai dokumentum is olvasható a lapban magyar fordításban (kiemelkedően érdekes lehet a „sokakért” pápai magyarázata a német egyháznak). A liturgikus élet és a szokásos „morzsák” meg az ismertetett könyvek mind tágítják a liturgiával foglalkozók, vagy aziránt érdeklődők látókörét.

A lap kapható a pesti Ecclesia boltban, megrendelhető a címen, vagy a MALEZI irodájában.

VR: Megkérdeztük Pákozdi atyát, hogy hogyan jellemezni Ferenc pápa eddigi liturgikus tevékenységét:

Pákozdi atya: Az új pápa nem kifejezetten liturgikus beállítottságú, ám tiszteletben tartja a liturgikus szabályokat, követi elődje bizonyos liturgikus szokásait (nem változtatott Ratzinger pápa oltár-elrendezésén, tiszteletben tartja elődje bizonyos döntéseit, ugyanakkor a lateráni bazilikában visszavette a híres VI. Pál-féle ezüstszínű, egyszerű feszülettel ékes pápai pásztorbotot).

Külsőségeiben egyszerűbb, talán igénytelenebb, lényegre törőbb… ami érthető argentin eddigi lelkipásztori szolgálata gyakorlatából. Minden esetre rá nem hivatkozhatnak a szabályszegők, a rend, a fegyelem érezhető minden pápai megnyilatkozásán, liturgikus ténykedésén. Bizonyára nem minden pápa azonos érdeklődésű, Ferenc pápa figyelmének középpontjában – egyre biztosabban látjuk – a szegények, a peremen lévők állnak, mintha számukra ünnepelné a liturgiát is elsősorban…


Pákozdi István
a Praeconia szerkesztője, teológiai tanár, tanszékvezető
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép