Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Közelről.  Topor M.
Tintoretto: Az utolsó ítélet
Vértanúhalált halt szerzetesnővérre emlékeztek Erdélyben
2013-04-17 Forrás: Magyar Kurír
Böjte Csaba szentmisék keretében emlékezett meg az ötven évvel ezelőtt vértanúhalált halt Gabriella orsolyita nővérről. - A ferences szerzetes a csíksomlyói kegytemplomban, Csíkmadarason (Gabriella nővér szülőfalujában), a masorvásárhelyi minorita templomban és a kolozsvári ferences templomban tartott szentmisét az orsolyita nővér emlékére.
Az április 12-én Marosvásárhelyen, a Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt minorita templomban tartott szentmiséről tudósította szerkesztőségünket Szabó Antal.

Annak ellenére, hogy hétköznap volt, a templom teljesen megtelt, és aki részt vett a hit évében tartott szentmisén, lelkiekben feltöltődve és megerősödve távozhatott.

Csaba testvér arról beszélt, hogy Gabriella nővérhez hasonlóan nekünk is bíznunk kell Istenben.

A mártír szerzetesnővér 1915-ben született a Hargita megyei Csíkmadarason. Születésekor a Hajdú Erzsébet nevet kapta. Érettségi után lépett be a Szent Orsolya Rendbe Nagyváradon. Rendi kiképzésben Magyarországon, majd Franciaországban részesült, ekkor kapta a Gabriella nevet.

A Merici Szent Angéla által a 16. században alapított rend a fiatal lányokkal való foglalkozást és tanításukat választotta fő feladatául azzal a céllal, hogy neveltjeik hithű, művelt anyákká váljanak.

Gabriella nővér földrajz és történelem szakos tanárnak tanult Kolozsváron és Budapesten, s képesítésének megszerzése után Nagyváradon tanított a szerzetesrendek II. világháború utáni feloszlatásáig. Ezután visszaköltözött szüleihez Marosvásárhelyre, ahol titokban gyermekek tanításával, hitoktatással és szegénygondozással foglalkozott, és a minorita templom sekrestyése volt.

A Securitate 1960-ban az oltár előtti imádkozás közben tartóztatta le. Bűne az volt, hogy tiltott vallási könyveket kölcsönzött. Nagyváradon börtönözték be. 1963. április 20-án a börtönben halt vértanúhalált.

Az erdélyi megemlékezéseken részt vett Mária nővér, Gabriella nővér egykori diákja, aki hajdani tanára és nevelője életszentségéről tett tanúságot.

Csaba testvér e szavakkal kérte Gabriella nővér közbenjárását:

„Gabriella nővér, te, aki a gyermekek, fiatalok neveléséért, oktatásáért életedet áldoztad, könyörögj érettünk!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép