Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Koccintás
Kolozsvári Szent Mihály templom  22.
A Szentatya üdvözölte az esztergomi szeminárium tanárait és növendékeit
2013-04-18 Forrás: Magyar Kurír
A magyarok római templomában mutattak be szentmisét kedden az Esztergomi Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet paptanárai és növendékei Rómában zajló zarándoklatukon. Magyarországot egykor a keresztények pajzsának nevezték, hazánk „legyen ismét a hitnek és az értékeknek a pajzsa” – mondta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az esztergomi főiskola rektora a Santo Stefano Rotondo templomban koncelebrált misén.
A Szent István vértanúról elnevezett és Rómában a magyarok nemzeti templomának tartott Santo Stefano Rotondo is egyik állomása volt az esztergomi szeminárium elöljárói, paptanárai és növendékei által lebonyolított zarándoklatnak, mely a római bazilikákat, főbb templomokat, katakombákat érintette.

A 43 fős csoportot vezető Blanckenstein Miklós, az esztergomi papnevelő intézet rektora az MTI-nek elmondta, hogy a szeminárium első római zarándoklatát a hit éve alkalmából tartják.

A Mindszenty József bíboros egykori római címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban bemutatott magyar nyelvű misén Török Csaba, az esztergomi főiskola tanára elmondta, hogy a templom akkor épült, amikor még „éltek azok, akik megélték Diocletianus császár utolsó keresztényüldözését. Nem állami építészek építették állami pénzből, hanem a keresztények hitük szerint”.

Róma eltalált Magyarországra, és ebben a templomban Magyarország visszatalál Rómába. Jöjjenek ide a magyarok, ez segítene helyre rakni saját kötődésüket, identitásukat, múltjukat – fogalmazott Török atya. Majd így folytatta: „Voltak szenvedések, nehéz korszakok, de volt kereszténysége nemzetünknek, és lesz is, lesz hitünk, mert a hitünk megőriz, lesz otthonunk, mert Róma otthont ad, és lesz hazánk.”

Az esztergomi szeminaristák és tanáraik szerdán a Vatikánban részt vettek Ferenc pápa általános kihallgatásán, ahol vezetőjükkel, Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel is szót váltott a Szentatya.

A Szent Péter téren tartott általános audiencia végén Székely János segédpüspök, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora gyűrűcsókra járult a pápához.

„Örömömet fejeztem ki Ferenc pápának a szegények iránti figyelme miatt. A Szentatya magyarul azt válaszolta, hogy Isten éltesse!” – számolt be a főpásztor az MTI-nek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép