Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Gyertyát gyújtok
Szobrok a termál medence mellett.  Topor M.
A gyónás újrafelfedezése
2009-01-15 Forrás: Magyar Kurír
Az Apostoli Penitenciária által január 13-án és 14-én megrendezett kétnapos nemzetközi kongresszus egyik témája, hogy a katekizmust hogyan lehet befogadhatóvá tenni a posztmodern társadalom számára.
A középpontban a gyónás újrafelfedezése áll – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak James Stafford bíboros, főpenitenciárius. Meg kell mutatnunk, hogy bíróságunk nem a Vatikán bürokráciai részlege – fogalmazott Stafford, és hozzátette: „Feladatunk sokkal inkább az, hogy a bűnbocsánat szentségének visszaadjuk méltó jelentését. Végül is az egyik legjelentősebb szentségről van szó.” A konferencia az Apostoli Penitenciária lelkipásztori jelentőségével is foglalkozik.

A Kathpress közlése szerint a tanácskozás során most először a klerikusok által elkövetett bűnökről is szó esik. Stafford bíboros szerint azonban a fő hangsúly azon van, hogyan lehet befogadhatóvá tenni a katekizmust a posztmodern társadalom számára. „A posztmodern erkölcsi felfogással rendelkező emberek számára a bűnbocsánat szentsége fontosabb, mint valaha. A súlyos bűnt elkövető papok számára is döntő, hogy ezt a szentséget egészen komolyan vegyék. De mindannyiunknak újra rá kell találni a szemlélődés módjaira. Ez azt jelenti, hogy ismét meg kell tanulnunk elcsöndesedni Isten előtt – s akkor tudunk beszélni saját hibáinkról Istennel és embertársainkkal.”

A XII. század végén alapított Apostoli Penitenciária (Paenitentiaria Apostolica) a Szentszék egyik bírósága, s az ún. belső fórum ügyeiben jár el, így többek között feloldozást ad a Szentszéknek fenntartott önmaguktól beálló kiközösítés alól, de illetékes a búcsúk szabályozása terén is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép