Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

A wellnesz.  Topor M.
V. Celesztin
Tanuljuk meg Máriától az élet Isten Szava szerinti értelmezését, elfogadását és megőrzését
2013-06-09 Forrás: Vatikáni Rádió
Ahogy Mária, mi is tanuljuk meg elfogadni és megőrizni Isten Szavát. A Szentatya szombaton reggel a Szent Márta Ház kápolnájában megtartott szentmiséje során utalt a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ünnepére, amelyet ezen a napon tartunk. A pápa kiemelte, hogy Mária az életet Isten Szava szerint értelmezte, ami annyit jelent, hogy megőrizte azt. A szertartáson a Caritas Internationalis munkatársainak egy csoportja vett részt, akiket Michel Roy főtitkár kísért el.
Csodálkozás és megőrzés. Ferenc pápa a napi Evangéliumnak ebből a két kifejezéséből indult ki homíliájában. Az Evangélium elmondja, hogy a tanítók a jeruzsálemi templomban elcsodálkoztak a 12 éves Jézus okosságán és feleletein, amikor hallgatták Őt, illetve utal arra is, hogy amikor szülei rátalálnak Jézusra és válaszol kérdésükre, „szavait anyja mind megőrizte szívében”. A csodálkozás nagyobb az örömnél, az a pillanat, amikor Isten Szava megfogan szívünkben – állapította meg a Szentatya. Ugyanakkor nem lehet állandóan a csodálkozás állapotában élni, el kell vinni azt az életbe a megőrzés által. Éppen ezt teszi Mária, akiről azt mondja az Evangélium, hogy „meglepődött” és megőrizte szívében Isten Szavát.

Mit is jelent megőrizni Isten Szavát? – tette fel a kérdést a Szentatya. Azt talán, hogy megkapom Isten Szavát, beteszem egy üvegbe és ott őrzöm? Nem. Isten Szavát megőrizni annyit jelent, hogy megnyílik szívünk erre a Szóra, ahogy a Föld megnyílik és befogadja a magvakat. Isten Szava egy mag, amelyet el kell vetni. Jézus pedig elmondta nekünk, mi történik a maggal. Néhány az út mellé esik, jönnek a madarak és megeszik. Ez a nem megőrzött Isten Szava, amelyet egyes szívek nem tudnak befogadni. Más magvak köves földbe esnek és elhalnak. Jézus erről azt mondja, hogy ezek a személyek nem tudják megőrizni Isten Szavát, mert nem kitartóak. Amikor elérkezik a gyötrődés, elfeledkeznek róla. Isten Szava – mondja még Jézus – előfordul, hogy nem előkészített, nem őrzött földbe esik, ahol tövisek vannak. Mit is jelentenek a tövisek? Jézus a gazdagsághoz, a vétkekhez való ragaszkodásról beszél ezzel kapcsolatban. Tehát Isten Szavának megőrzése annyit jelent, hogy mindig elgondolkodunk azon, mit is mond számunkra és összevetjük azzal, ami az életben történik. Mária ezt tette: elgondolkodott és összevetette Isten Szavát a történtekkel. Ez nagy spirituális munka – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Utalt Boldog II. János Pálra, aki azt mondta, hogy Máriának különös fáradságot jelentett ez a munka, ezért bágyadt volt a szíve, ami nem fáradtság, hanem munka volt számára. Isten Szavát ilyen munkával tudjuk megőrizni: keressük, hogy mit is jelent az ebben a pillanatban. Mit akar mondani nekem az Úr ebben a percben? Ez a helyzet hogyan értelmezhető összevetve Isten Szavával? Isten Szavának értelmezése jelenti megőrzését. De fontos az emlékezés is – hívta fel a figyelmet a pápa. Az emlékezet Isten Szavának megőrzése. Segít megőrizni azt, emlékeztet mindarra, amit az Úr tett életemben. Emlékeztet bennünket népe és saját szívünk üdvözítésének csodáira. Az emlékezet őrzi Isten Szavát.

A Szentatya homíliája végén mindenkit arra hívott, hogy gondolkodjon el azon: hogyan őrizzük Isten Szavát, ezt a csodálatot, hogy a madarak ne egyék meg és a vétkek ne fojtsák meg. Jót tesz, ha az életben történő dolgok esetén feltesszük a kérdést: mit mond nekem az Úr Szava ebben a pillanatban? Ez ugyanis Isten Szavának megőrzése, mert Isten Szava az az üzenet, amelyet az Úr ad nekünk minden pillanatban. Őrizzük azt meg emlékezetünkben, reményünkkel. Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy megkapjuk és megőrizzük Isten Szavát, továbbá azt a kegyelmet, hogy megőrzésének szempontjából legyen bágyadt a szívünk – zárta szombat reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta Házban.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép