Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kígyósi olajat verejtékező feszület
Rubens: Az utolsó ítélet
Semmi baj
2013-06-21 Forrás: Parókia.hu
Béke van, színvonalas az oktatás, kedvesek és segítőkészek az emberek, jó itt élni. A napjainkat jellemző nagy magyar kesergésben talán nehezen ismerhető fel, hogy Magyarországról van szó, legalábbis így lát minket egy menekült afganisztáni család. Khyber és Saima egy csepeli panelban élnek három gyermekükkel. A háború elől menekültek hozzánk, most a reformátusok segítenek a családnak.
A családfő nem szívesen beszél arról, hogy milyen a helyzet Afganisztánban, azt mondja, úgyis látja mindenki a tévében a mindennapos harcokat. Egy biztos, amióta az eszét tudja, mindig háború volt és félelemben éltek otthon. Öt éve érkezett menekültként Magyarországra, felesége és gyerekei azonban csak egy éve tudták követni. A család egy csepeli albérletben él, az apa egy boltban dolgozik eladóként, állandó éjszakai műszakban, a felesége és a gyerekei pedig tanulnak. A legidősebb fiú beszél közülük a legjobban magyarul. Egy év alatt bámulatosan jól elsajátította a nyelvet. Khyberék egybehangzóan állítják, hogy nagyon szeretnek nálunk élni. Azt mondják, itt béke van, és mindenki szívesen fogadja őket, atrocitásban soha nem volt részük. Soha senki nem kérdezte meg tőlük bántóan, hogy mit keresnek itt, a szomszédok, osztálytársak és az idegenek is kedvesek velük. Lakhatásukhoz és tanulásukhoz a Református Missziói Központ menekültmissziója nyújt segítséget.

– Tavaly nagyjából 380 menekültet fogadott Magyarország – tudtuk meg Kanizsai-Nagy Dórától. A református menekültmisszió vezetője hozzátette: az utóbbi két évben emelkedett a menedékkérők száma. A családok többsége a polgárháborús körülmények miatt menekül, a fiatalok a hadurak elől szöknek meg.

A református menekültmisszió lakhatási programjában szociális munkások segítenek, hogy a külföldiek megszerezzék a szükséges hivatalos iratokat, megtanulják a magyar nyelvet és albérlethez jussanak, miután elhagyták a menekülttábort.

– Óriási csoda, hogy számos család nagyon gyorsan talpra áll; vállalkozást alapítanak, értik a rendszert és megtanulnak nálunk élni. Többen ki sem használják a programunk nyújtotta egy éves lehetőséget, így még több családnak tudunk segíteni. A menekült fiatal felnőttek nagy része a vendéglátásban helyezkedik el.

A menekültmisszió iskolaprogramjában a héten három diák tett érettségi vizsgát, hatan pedig megszerezték a nyolcadik osztályos bizonyítványt. Ők többségében már nagykamaszok vagy huszonéves fiatalok, de olyan körülmények között kellett elmenekülniük hazájukból, hogy nem tudták az iskolai végzettségüket igazoló okmányaikat elhozni, így ha boldogulni akarnak Magyarországon, újra meg kell szerezniük a bizonyítványt.

– A fiatalok magyar iskolai osztályokba járnak, a missziónk pedig tanárokkal segít a felzárkóztatásukban. A felnőttek általában levelező kurzusokat végeznek. Az a tapasztalatunk, hogy akik a bekapcsolódnak a programunkba, sokkal kitartóbbak, mint akik önmaguk próbálnak boldogulni. A mi diákjaink többsége elvégzi az iskolát, nem adják fel a küzdelmet.

Június 20-a a menekültek világnapja. Ezen a napon nyílik meg a református menekültmisszió migráns tanodája Budapest belvárosában, a Váci utca 78-80 szám alatt. A 150 négyzetméteres közösségi helyiségben oktatótermeket és közösségi helyet alakított ki a misszió az Európai Menekültügyi Alap finanszírozásával. A tanodában szociális munkások és önkéntesek segítik a betérő menekülteket. Kanizsai-Nagy Dóra szerint hatalmas előny, hogy nem a szociális munkásoknak kell a hivatalokba menni a menekültek után, hanem ők is megtalálhatják a segítséget.

A Váci utcai közösségi helyre olyan önkéntesek jelentkezését is várják, akik szívesen foglalkoznának menekültekkel.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép