Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
10 felhasználó online
0 tag, 10 vendégKépek a galériából

Biblia
Krasznai református templom
Az olasz zsidók és katolikusok közötti párbeszéd tovább szélesedik XVI. Benedek pápával
2009-01-17 Forrás: Vatikáni Rádió
Vincenzo Paglia püspök, az olasz püspöki konferencia ökumenizmusért és párbeszédért felelős bizottságának elnöke nyilatkozott a közelmúltban a katolikusok és zsidók között kialakult nézeteltérés ügyében. A püspök válaszol Elia Enrico Richetti velencei főrabbi szavaira, aki kifogásolta a nagypénteki szertartásban szereplő zsidókkal kapcsolatos szöveg új megfogalmazását.
Szent V. Piusz XXIII. János által 1962-ben megreformált misekönyvének egy fohásza azt tartalmazza, hogy „Jézus Krisztus, minden ember Üdvözítője”.

A velencei főrabbi szerint ezzel a változtatással az Egyház megszakítja, szinte megsemmisíti a zsidók és katolikusok között mintegy ötven éve tartó párbeszéd eredményét.

A főpásztor, Vincenzo Paglia szerint azonban nemcsak hogy nem szakadt meg, hanem folytatódik és kibővül a zsidó-katolikus párbeszéd. Megállapítását azzal magyarázta, hogy ez a nézeteltérés megfelelő alkalom és pillanat lesz annak a dialógusnak az elmélyítésére és kiterjesztésére, amely visszafordíthatatlan és az utóbbi ötven évben jelentősen haladt előre. Ennek folytatásához természetesen bölcsességre lesz szükség mindkét fél részéről. Emellett kiemelte, hogy XVI. Benedek pápa megválasztása óta nagyon fontosnak tartja e párbeszéd folytatását a zsidók és katolikusok közötti kapcsolat és barátság javításának érdekében.

A továbbiakban is megmutatkoznak majd a keresztények és zsidók közötti különbségek, de ezek nem jelentik semmiféle ellentét kialakulását, hanem mindenképpen segítségként szolgálnak majd a megértéshez, a találkozáshoz, a kapcsolat javításához. Paglia püspök végül emlékeztetett egy beszélgetésére az egykori római főrabbival, Elio Toaffal, aki azt állította, hogy a párbeszéd nem jelenti azt, hogy bármelyik fél megkérdőjelezi vagy tompítja saját hitének igazságát. Sőt ennek az ellenkezőjét jelenti: azt, hogy meg kell ismerkednünk különbözőségeinkkel, ez pedig nem azzal jár, hogy összeütközésbe kerülünk egymással. Emellett feltárjuk közös dolgainkat és értékeinket és ezt nagy örömmel tesszük – mondta el Vincenzo Paglia püspök.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép