Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

magyarországi látogatás
Cellini: Perszeusz
Legyenek eggyé kezedben
2009-01-18 Forrás: Vasárnap Katolikus Hetilap
Legyenek eggyé kezedben (Ez 37,17) mottóval szervezik meg idén az ökumenikus imahetet január 18–25. között. Az imanyolcadot első alkalommal 1908-ban az egyesült államokbeli Graymoorban Paul Wattson anglikán pap szervezte meg, úgy választva a dátumot – január 18–25. –, hogy az imádságok egybeessenek Szent Péter székfoglalása és Szent Pál megtérése ünnepével.
Az idei imahét középpontjában a Koreai-félsziget egyesítésének imaszándéka áll, amelyet a mottó is kifejez. Az imahét imádságos anyagának első változatát a Koreai Katolikus Püspöki Konferencia képviselőinek egy csoportja és a Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsa készítette. Nemzetük politikai megosztottsága miatt az egyházak Ezékiel prófétához fordultak, aki szintén egy tragikusan megosztott nemzet tagja volt és népe egységére vágyakozott. A munkában egyetemi, szemináriumi és középiskolai tanárok vettek részt a római katolikus egyház, az egyházak nemzeti tanácsa tagegyházai, valamint a missziói közösségek és a Fokoláre Mozgalom soraiból. „E nemzet fiai és leányai naponta élik meg a félsziget, az ország, a családok, a barátok, az egyházak és általában az összetartozók fájdalmas szétválasztottságát még akkor is, ha a nyílt ellenségeskedés légkörét mára már feloldani látszik a megbékélés szándéka, amelyért mind a Koreai Katolikus Püspökök Konferenciája, mind pedig a Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsa sokat fáradozott. Az újraegyesítés reményét nem adták föl” – áll az Ökumenikus Imahét füzetének előszavában.

Az imahét nyolc napja alatt különböző témák köré csoportosítják az elmélkedéseket, amelyek célja, hogy tudatosítsa bennünk: hogyan szolgálhatja az egyház egysége egyben az emberi közösségek megújulását is?

A nyolc nap a keresztények egységéért való elmélkedéssel kezdődik. A második napon az egyházak a háború és erőszak legyőzéséért és megszűnéséért imádkoznak. A harmadik napon a szegények és gazdagok közötti hatalmas egyenlőtlenségről meditálnak. A negyedik nap szándéka az, hogy a keresztények felismerjék: csak együtt lesznek képesek megvédeni azokat az ajándékokat, amelyeket Isten nekünk adott a teremtésben. Az ötödik napon a mai társadalmat olyan nagyon jellemző előítéletek és a diszkrimináció megszűnéséért imádkoznak. A hatodik napon azokra gondolnak imádságban, akik szenvednek, és azokra is, akik gondoskodnak róluk. A hetedik napon a vallási különbözőséggel néznek szembe az imádkozók. Az imaszándékok a nyolcadik napon válnak teljessé, amikor azért imádkoznak, hogy a nyolc boldogság lelkülete győzzön a világ szellemisége felett.

Koreai testvéreink azt kérik a világ keresztényeitől, hogy a 2009-es imahét során imádkozzanak az egység előmozdításáért, a béke építéséért Koreában. Ezek olyan feladatok, amelyek amúgy is hozzátartoznak a felelős keresztények életéhez világszerte.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép