Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

V. Sixtus
Kéz
„Őrizzétek meg őseitek hitét”
2009-01-18 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek pápa január 16-án délelőtt kihallgatáson fogadta az iráni katolikus püspöki konferencia négy tagját, akikkel előző nap már egyenként is találkozott ad limina látogatásuk alkalmából.
A Szentatya szerint Nechan Karkéhéyan örmény, Thomas Meram és Ramzi Gargou káld, valamint Ignazio Bedini római katolikus iráni érsek arról tesz tanúbizonyságot, hogy a különbözőségben megvalósuló egység mekkora gazdagságot hordoz magában.

A Szentatya szívélyes üdvözletét küldte az egész iráni népnek és a főpásztorok által képviselt katolikus közösségeknek. Örömét és elismerését fejezte ki a papoknak, a szerzeteseknek és a szerzetesnőknek, akik e nagy és szép országban önzetlenül szolgálják a híveket, és segítik az ott élő ősi keresztény közösségeket abban, hogy a változó történelmi események között is fennmaradjanak és fejlődjenek. Az egyháziak szolgálata rendkívül fontos lelki és humanitárius téren egyaránt; az iráni karitász nagy szerepet játszott az országban történt rettenetes földrengést követő újjáépítés során.

A Szentatya bátorította a különböző (örmény, káld és a latin) rítushoz tartozó iráni katolikusokat, hogy legyenek kitartóak, őrizzék meg atyáik hitét, maradjanak hazájukban, és működjenek együtt az ország fejlődésének ügyéért. Igyekezzenek jó kapcsolatot kiépíteni a hatóságokkal; törekedjenek egymás kölcsönös megismerésére, a kulturális párbeszédre a szeretet jegyében, amely Szent Pál szavai szerint „türelmes, jóságos, és soha el nem múlik.”

A pápa utalt arra, hogy a papok és a szerzetesek igen nehéz körülmények között végzik szolgálatukat, egyfelől mert a keresztény közösségek nagy területen szétszóratásban élnek, másfelől, mert a hívő közösségek kicsinysége miatt a hivatások is csökkennek. A keresztény jelenlét Iránban hosszú múltra tekint vissza, és a különböző katolikus rítusú egyházak a jövőben is szeretnék folytatni szolgálatukat, és identitásukat megőrizve szeretnének szabadságban élni.

A Szentatya végül Isten áldását kérte az iráni katolikus főpásztorokra és híveikre.


A hagyomány szerint az iráni kereszténység Szent Tamás apostol igehirdetésének gyümölcse, eredete tehát az első keresztény századra vezethető vissza. Jelenleg egészen kicsiny közösségről van szó: Iránban a 69 millió lakosból körülbelül 80 ezer örmény ortodox és mintegy 25 ezer a három rítushoz tartozó katolikus keresztény él, túlnyomó részük az ország középső területén fekvő Iszfahán tartományban. Az Iráni Iszlám Köztársaság alkotmánya hivatalosan elismeri a katolikus egyházat mint kisebbséget, amely szabadon végzi szolgálatát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép