Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Tastevere főtere
Szívemben
Magyar misszionárius Cebu szigetén
2013-08-26 Forrás: Vatikáni Rádió
A közelmúltban Cebu szigeténél történt kompbaleset áldozatainak hírére táviratot küldött Ferenc pápa. A Fülöp-szigetekhez tartozó szigeten él Lányi Béla verbita missziós testvér, aki műsorunknak beszámolt arról, hogy az egyház milyen segítséget nyújt a tragédia utáni helyzet rendezésében.
Elsősorban vigaszt nyújt a balesetben érintett személyeknek és a történtek feldolgozásában támogatja a helyi lakosságot.

Béla testvér misszióban dolgozik, a verbiták cebui Szent Károly Egyetemének építészeti és művészeti karán oktat. Fehéroroszországból került a Fülöp-szigetekre 2007-ben. Az itt megtapasztalt meglepetések közül kiemelte, hogy a helyi lakosság, amely nagy részben szegénységben él, tud mosolyogni, nevetni, viccelődni. A problémák, nehézségek ellenére tudja az életet jó hangulatban, Istenbe vetett bizalomban eltölteni.

Lányi Béla a szerzetestestvéri hivatást választotta a verbita rendben. Így a szakmai tudásával tudja segíteni a missziót. Bármely környezetben egyfajta világnézetet, erkölcsi tartást, kereszténységet közvetítenek a szerzetestestvérek az embereknek, amit aztán azok életükben hasznosítani tudnak.

Az interjúban végül Béla testvér arról is szólt, hogy hogyan lehet új arculatot adni a szerzetestestvéri hivatásnak. Az emberekben fel kell kelteni azt a gondolkodásmódot, hogy az egyház nemcsak egy liturgikus, hanem világnézeti intézmény is - hangsúlyozta. A szerzetestestvéri hivatásnak ma is van vonzereje, csak sokszor nem beszélnek róla, mert az az általános elképzelés, hogy ők csak dolgoznak. Az egyház által működtetett intézményekben pl. a papok mellett a szerzetestestvérek tudnák végezni a szakmai munkát, így a papoknak több idejük maradna a lelkipásztori munkára, ami a szentségek kiszolgáltatásával kapcsolatos.


- interjú Lányi Béla verbita szerzetestestvérrel


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép