Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Értékes
Boldog Jolán (1235-1298)
Legalább két év késéssel indulhat be a Déli Áramlat
2008-10-03 Forrás: Magyar Nemzet Online
Állítólag 2015-re halasztotta a Gazprom a Déli Áramlat üzembe helyezését. Az egyik orosz napilap a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, évi 31 milliárd köbméter lehet a vezeték kapacitása. A lap emlékeztetett rá, hogy a Déli Áramlat beindításának eredeti határideje egybeesett a vele konkuráló Nabucco vezeték tervezett beindításának időpontjával.
A Gazprom a gázágazat 2030-ig szóló fejlesztési terve szerint 2015-re halasztotta a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték üzembe helyezését – jelentette a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap a birtokába került tervre hivatkozva. Noha Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója még januárban is azt mondta, hogy a Déli Áramlat első szakasza 2013-ban indul be, az új terv értelmében a vezetéket szakaszosan, 2015 és 2024 között helyezik üzembe. A dokumentum évi 31 milliárd köbméterben jelöli meg a vezeték kapacitását.

A tervezet rámutat: a tervezés alatt álló objektumok üzembe helyezésének időpontját a külső és belső piacokon mutatkozó konjunktúra, az ágazattal szembeni állami politika – így az adók –, a fémárak változása és más tényezők alapján határozzák majd meg.

A Vedomosztyi a Gazprom szakembereit idézve azt írta: emellett a Dél Áramlat beindításának időpontja függhet egyebek mellett az érintett országokkal a nyomvonalról és az egyes szakaszokat építő és üzemeltető vegyes vállalatokról folytatott tárgyalások sikerétől. A hosszú távú terv az építés költségeit nem jelöli meg. A Gazprom korábban a tengeri szakaszok építésének költségeit mintegy 10 milliárd dollárban jelölte meg, a projekt 50 százalékos résztulajdonosa, az olasz ENI a szárazföldi szakaszok árát szeptemberben ugyanennyire becsülte.

A Gazprom hosszú távú tervében az is szerepel, hogy a Déli Áramlat beindításához Oroszország területén meg kell építeni még 2400 kilométernyi gázvezetéket, de azt nem jelölték meg, mely kitermelő helyről érkezik majd a gáz. Egy elemző a Vedomosztyi kérdésére elmondta: minden évnyi elodázás legalább 5-10 százalékkal drágítja az építkezést, ha a jelenlegi tempóban emelkednek tovább a fémek árai és az infláció. Az illető azonban úgy vélte, hogy az eredeti határidők eleve nem voltak reálisak, mivel a vezeték megépítéséhez legalább 5-7 év szükséges.

A lap emlékeztetett rá, hogy a Déli Áramlat beindításának eredeti határideje egybeesett a vele konkuráló Nabucco vezeték tervezett beindításának időpontjával. Konsztantyin Cserepanovot, a KIT Finans elemzőjét idézve a Vedomosztyi arra figyelmeztetett: a halasztás nyomán a Nabuccónak esélye nyílhat arra, hogy elsőként hódítsa meg a közép-európai piacot, és akkor a Gazpromnak esetleg felül kell majd vizsgálni a Déli Áramlat feltöltésére vonatkozó terveit.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép