Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Orgona Olga
Szív
Sorozat a ferences vértanúkról
2013-10-01 Forrás: Magyar Kurír
A Katolikus Rádió szeptember 30-tól húszrészes hangjátéksorozatot indít a boldoggáavatás előtt álló hét magyar ferences vértanúról, Szemünkkel láttuk, fülünkkel hallottuk címmel. - A tanúvallomások és korabeli dokumentumok feldolgozásával készült hangjátékban kirajzolódnak az 1944 és 1954 közötti vértanúság történetek és a korabeli társadalmi körülmények. A százánál több szereplőt negyven színész jeleníti meg, többek között Kubik Anna, Cseke Péter és Lux Ádám.
Az egyik későbbi vértanú, P. Kriszten Rafael budai házfőnök 1945. május 9-én Budán értesült arról, hogy két rendtársa, Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf 1944 végén vértanúságot szenvedett Újvidéken. Ekkor jegyezte fel: „Imádkozzunk, közbenjárásukért!”

Ma, közel hetven év távlatából mindhármukra, s rajtuk kívül még Kiss Szalézra, Lukács Pelbártra és Károlyi Bernátra is vértanúként tekint az Egyház. Ők nemcsak politikai üldözöttek, hanem az egyházellenesség áldozatai is voltak. A hit harcosai, akiknek szelídsége és hűsége által az Úristen sebet ütött a kommunizmus rendszerén.

A hangjátékot Kálmán Peregrin ferences történész, E. Román Kata, Dévény Mária szerkesztők és Horváth János hangmérnök készítették. Elhangzik a Magyar Katolikus Rádióban szeptember 30-tól hétköznaponként 13.30 és 14 óra között.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép