Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szótfogadni
Ifjúsági búcsú
A kereszténység tiszteletben tartja minden nép kultúráját
2013-10-04 Forrás: Magyar Kurír
Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke a testület pozsonyi ülésének keretében október 4-én, 18 órakor szentmisét mutatott be a nyitrai Szent Emmerám-székesegyházban. Az európai püspöki konferenciák elnökei éves plenáris ülésüket idén Pozsonyban tartják abból az alkalomból, hogy Szent Cirill és Metód 1150 évvel ezelőtt érkeztek erre a földre.
A bíboros homíliájában a szent testvérpár életéről, küldetéséről beszélt hangsúlyozva, hogy mindannyiunk számára példát jelentenek a hit továbbadásában a mai Európában.

Cirill és Metód küldetésének kezdeti időszakából többek között kiemelte: Konstantinápolyból útnak indulva hamarosan megtalálták Szent Kelemen vértanú pápa ereklyéit, később pedig lefordították szláv nyelvre a Szentírást és néhány liturgikus könyvet. Első missziójuk végén Rómába mentek, hogy munkájukat a megtalált ereklyével együtt felajánlják a pápának.

Cirill és Metód, a szent testvérek a keleti és nyugati kereszténység egységét szimbolizálják – hangsúlyozta Erdő Péter. Nem véletlen, hogy tiszteletük egyre növekedett a századok során, és életpéldájuk a XX. században különösen aktuálissá vált. II. János Pál, az első szláv pápa 1980-ban Európa társvédőszentjeinek nyilvánította őket. Személyük megtestesíti a két tüdővel lélegző európai kereszténységet, Rómát és Konstantinápolyt, melyeket akkor még összekötött a közös hit. A testvérpár nemcsak megtalálta és tisztelte Kelemen pápa ereklyéjét, hanem el is helyezték Rómában a Szent Kelemen-templomban.

A két szent bemutatásával, valamint a kereszténység Magyarországra érkezésének példájával Erdő Péter rámutatott: a kereszténység tiszteletben tartja minden nép kultúráját. Hiszen Jézus Krisztus üzenete mindannyiunkhoz szól, nem törli el, és nem is teszi egyformává az embert, hanem megtanít tisztelni a másikat és önmagunkat is. Ez ma éppúgy aktuális Európában, mint 1150 évvel ezelőtt.

Homíliája végén a bíboros Isten áldását, valamint Cirill és Metód segítő közbenjárását kérte minden jelenlévőre, és mindazokra, akik missziós vagy evangelizációs tevékenységet végeznek az európai népek között.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép