Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Magyarország Vármegyéi a 13. században
A Rathaus, Topor M.
Újból élet költözik a csíksomlyói árvaház épületébe
2009-01-21 Forrás: Magyar Kurír
Többéves bizonytalanság után gazdára lelt a csíksomlyói árvaház épülete: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány veszi használatba az épületet, ahol bajba jutott vagy nehéz körülmények közt élő gyermekek számára alakítanak ki kollégiumot. A tervek szerint az első negyven lakó már szeptemberben beköltözhet.
No­vember közepén írták alá azt a szerződést, mely alapján a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 49 évre átvette a Csíki Magánjavaktól a somlyói árvaház épületét. Az ingatlant jelképes összegért, évi egy euróért bocsájtották az alapítvány rendelkezésére azzal a feltétellel, hogy a Csíki Magánjavak 2008 végéig megkapja a felújítás ütemtervét, amelynek tartalmaznia kell a munkálatok határidejét is. „Ha Isten segít, akkor szep­temberre be lesz lakva az épület fele, következő tanévre pedig a másik része” – közölte a Csíki Hírlappal Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítvány alapítója és vezetője.

Csaba testvér elmondta, az épület tetőszerkezetét már korábban kijavították, így a következő időszakban a belső teret szeretnék otthonossá tenni. Új vakolat és festék kerül a falakra, felújítják a fürdőszobákat és mellékhelyiségeket, dísztermet, irodát és konyhát alakítanak ki. Első nekifutásra tíz négyágyas szoba készülne el. „Olyan Hargita megyei bajba jutott gyermekeknek szeretnénk otthont nyújtani, akik csíkszeredai iskolák diákjai” – magyarázta az alapítvány vezetője. Hozzátette, reméli, ősztől negyven diák befogadásával sikerül útjára indítani a kollégiumot, a felújítás véglegesítésével pedig további nyolcvan gyermeket fogadnának be az otthonba.

„Ugyanígy született meg a kovásznai otthonunk is, amelyet a 2005-ös adófelajánlásokból sikerült létrehoznunk” – tette hozzá Csaba testvér. Mint mondta, a fenntartással sem lesznek gondok, hiszen van egy széles nyugat-európai, magyarországi és most már romániai támogatói kör, amelynek révén az alapítvány 1500 gyereket gondoz és fenntart. Ezenkívül a román állam tavaly például 650 ezer lej normatív támogatásban részesítette a szer­vezetet. „Mindig úgy mondtam, szeretnék egy nagy fa lenni, amire az ég madarai rászállnak, de nem szeretnék ketrec vagy kalitka, vagy hasonló lenni. Tehát, aki elfárad, az megpihenhet az alapítvány ágai között” – hangsúlyozta a ferences szerzetes, hozzátéve, munkája szempontjából nagyon fontos, hogy elöljárói és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség is támogatja. Hargita megyében jelenleg három kollégiumban és több mint tizenöt napközi otthonban közel 500 gyerek sorsáról gondoskodik a Szent Ferenc Alapítvány.

(A tavaly november 14-én a budapesti Papp László Sportarénában megrendezett jótékonysági koncert bevételét ennek az otthonnak az építésére fordítják.)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép