Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

V. Piusz
Rubens: Krisztus a latrok között
Átadták a Caritas Hungarica-díjakat
2013-10-06 Forrás: Magyar Kurír
Második alkalommal adták át október 5-én Budapesten a Caritas Hungarica Díjat a Katolikus Karitász 36 önkéntes munkatársának, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért – idősekért, betegekért, családokért, gyermekekért, a társadalom peremére sodródottakért.
A segélyszervezet által alapított elismerést azok a plébániai önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tették a rászorultakért. A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntest javasolhat a helyi karitászigazgató.

A díjakat Spányi Antal és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója adta át. A kitüntetettek díszoklevelet, Caritas Hungarica feliratú kitűzőt, valamint kerámia emlékplakettet kaptak.

A 2012-ben alapított elismerés átnyújtásához kapcsolódó hálaadó szentmisén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke szentbeszédében kifejezte: munkatársaik nem pusztán a nyomorúságot enyhítik, hanem az embereket Isten felé fordítják.

A főpásztor a Magyar Szentek templomában bemutatott szentmisén kiemelte: a karitászmunkatársak ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy Isten és ember kapcsolata rendbe jöjjön, s így a rászorultakban tudatosulhat az is, hogy Krisztussal együtt hordozzák a keresztet. Akik Krisztus szemével igyekeznek nézni embertársaikat, azok felfedezik a másikban a rászorultat. Az önkénteseknek úgy kell rendelkezésre állniuk, mintha magát Krisztust szolgálnák, őrá figyelnének. A karitász munkatársainak nyitottnak kell lenniük Isten felé, úgy kell imádkozniuk, hogy mindig meghallják Isten akaratát – fogalmazott Spányi Antal püspök.

Így folytatta beszédet: amikor megcsapja orrunkat a szegénység szaga, amikor már ugyanazt a jó tanácsot tizedszer adjuk, akkor is Krisztust kell szolgálnunk. A küldetést nem mi választottuk, így azt nem is a magunk elgondolása szerint kell teljesíteni. Az önátadás a kulcsa annak, hogy igazán azok legyünk, akiknek lennünk kell, hogy ne egyszerűen kizárólag szociális munkások legyünk, hanem annál sokkal többek. Sokan érzik úgy, hogy nem fontosak senkinek, és nem törődik velük senki, ezért engednünk kell, hogy Isten rajtunk keresztül szeresse a szegényeket, mert Isten annyira bízik bennünk, hogy rajtunk keresztül akar eljutni azokhoz, akiknek Krisztusra van szükségük. Így lesz az Egyház erős, így látja azt a világ is, hogy érdemes az Egyházhoz tartozni.

Kéninger Andrásné a kitüntetettek nevében mondott köszönő beszédében hálát mondott a vezetőiknek, akik átsegítették őket a munkában a holtponton.

Az ünnepség keretében bemutatták az erre az alkalomra készített Karitász-zászlót, amelyet egy megváltozott munkaképességű szombathelyi gondozottjuk tervezett. A zászló egy lángoló keresztet ábrázol.

Az eseményen részt vett Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép