Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Szent Péter tér
Jézus és a szamarai asszony
Éberen kell őrködnünk szívünk felett, hogy ne vegyen rajta erőt a gonosz; maradéktalanul Jézust kell követnünk
2013-10-11 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya szokásához híven október 11-én reggel hét órakor mutatta be a szentmisét a vatikáni Szent Márta ház kápolnájában. Lukács evangéliumának vonatkozó szakasza (Lk 11,15-26) Belzebubról, az ördögök fejedelméről, valamint a gonosz elleni küzdelemről ír. Ferenc pápa ehhez fűzve gondolatait arra figyelmeztetett, hogy sosem érezhetjük magunkat biztonságban az ördögtől, aki bármelyik pillanatban beférkőzhet szívünkbe és megzavarhatja hitünket.
Ezért folyamatosan őrködnünk kell, figyelni arra, hogy maradéktalanul Jézus útját járjuk.

"Akadnak olyan papok, akik ezt az evangéliumi szakaszt - és másokat is - olvasva, azt mondják: 'De Jézus egy pszichés betegségben szenvedőt gyógyított meg". Nem ezt olvassák itt, ugye nem? Igaz, hogy abban az időben össze lehetett keverni az epilepsziás embert az ördögtől megszállottal; de az is igaz, hogy létezett a gonosz! És nekünk nincs jogunk leegyszerűsíteni a dolgot, mintegy azt mondván: "Itt egyik embert sem szállta meg az ördög, mind pszichés betegek voltak". Nem! Az ördög jelenlétéről ír a Biblia első lapja, mint ahogy az ördög jelenlétével végződik a Biblia, vagyis Isten győzelmével a gonosz felett".

Nem szabad naivnak lennünk - figyelmeztet a pápa. Az Úr szempontokat jelöl ki számunkra, amelyek alapján felismerhetjük a gonosz jelenlétét és a keresztény utat választhatjuk a kísértések között. "Aki nincs velem, az ellenem van" - mondja az Úr. Jézus azért jött, hogy legyőzze a gonoszt, hogy felszabadítson bennünket uralma alól. Folyamatosan harcolnunk kell lelkünk üdvösségéért, őrködnünk a gonosz cselvetései, csábítása fölött.

"És föltehetjük magunknak a kérdést: 'Én őrködöm magam fölött, a szívem fölött, az érzelmeim, a gondolataim fölött? Őrzöm a kegyelem kincsét? Őrzöm a Szentlélek jelenlétét magamban? Vagy hagyom így, biztos hittel, hogy minden rendben van?' De ha te nem őrködsz, majd eljön az, aki erősebb nálad. 'De ha nála erősebb jön, legyőzi őt, elveszi összes fegyverzetét, amelyben bízott, és elosztja zsákmányát' - idézte a pápa az Evangéliumot, figyelmeztetve az őrködés fontosságára. Három kritérium van - mondta. Ne zavarjuk össze az igazságot.

Az első: Jézus harcol a gonosz ellen.

A második: aki nincs Jézussal, az ellene van. Nem létezik fél megoldás.

A harmadik kritérium pedig: az őrködés szívünk fölött, mert az ördög ravasz. Soha nem űzhetjük ki végleg! Csak az utolsó napon lesz kiűzetve".

Ferenc pápa homíliájában tovább hangsúlyozta az éberség fontosságát:
"Az őrködés, mivel az ő stratégiája a következő: 'Te keresztény lettél, mész előre a hitedben, hagylak, hagylak csak nyugodtan. De majd amikor hozzászoksz, nem őrködsz annyira és biztosnak érzed magad, akkor visszajövök'. A mai evangélium az ördög kiűzésével kezdődik és az ördög visszatérésével végződik. Szent Péter azt mondta: 'Az ördög, mint ordító oroszlán jár körül' (vö. 1 Pt, 5,8). És ez így van.

'De atyám, maga egy kicsit régimódi! Megijeszt minket ezekkel a dolgokkal...' Nem, nem én! Ez az evangélium! És ez nem hazugság: az Úr szava! Kérjük az Úr kegyelmét, hogy komolyan vehessük ezeket a dolgokat. Ő azért jött, hogy harcoljon az üdvösségünkért. Ő legyőzte a gonoszt! Kérem szépen, ne üzleteljünk a gonosszal! Ő megpróbál visszatérni házába és hatalmába keríteni minket... Ne relativizáljunk, őrködjünk! És mindig Jézussal!"


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép