Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Isteni irgalmasság apostola
Karácsonyi üdvözlet (A)
Tarjányi Béla: Testvérek vagyunk, mert egy a Bibliánk
2009-01-21 Forrás: Evangélikus Egyház
Vasárnap este tartották a budapesti Szent István Bazilikában az ökumenikus imahét nyitó szertartását, ahol ünnepélyes keretek között le is zárult a Biblia éve című rendezvénysorozat, amely történelmi egyházak közös szervezésében valósult meg. A tapasztalatokról Tarjányi Bélát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának újszövetségi tanszékvezetőjét kérdeztük.
- Mennyire volt sikeres a Biblia éve a hívek szempontjából?

- Nem hittem volna, hogy ekkora sikere lesz a Biblia évének. Szinte gátszakadás-jellegű volt az egész. Ahány ünnepség, ahány ember, ahány pillanat csak volt, mind hatalmas élményt jelentett. Öröm volt látni, hogy milyen sokan szeretik és tisztelik a Bibliát. Ez a fajta tudatosulás sok hívőt megérintett.

- Mennyire érték el a nem hívőket? Sikerült őket megszólítani?

- Meglepően sokan értékelik a Bibliát – a nem hívők között is. Rengeteg világi intézmény, szervezet és iskola jelezte, hogy szívesen vesz részt a programsorozatban. Azt is láthattuk, hogy a jóindulatú, nem hívő emberek is sejtik, a Bibliában olyan érték található, amely ebben a kesze-kusza világban is stabil támpont lehet. Ők kicsit irigykedve tekintenek a hívőkre. Mindehhez hozzátenném, hogy nagyon kevés negatív visszhangot tapasztaltunk az év folyamán. Elmaradtak a sokszor menetrendszerűen érkező gúnyos megjegyzések is.

- A Biblia éve miként hatott a szervezésben közösen résztvevő egyházak egymáshoz való kapcsolatában?

- Az egész éves eseménysorozat sokat lendített az ökumenén, a már amúgy is jó kapcsolaton a történelmi keresztény egyházak között. Sok helyen ez már nagyon jól működik – például összejárnak katolikus és protestáns lelkészek, stb. Most mindenki láthatta, hogy ez a jó viszony a legfelsőbb szinten is remekül működik, sőt még elmélyülni is képes. Képesek voltak együttműködni és megfogni egymás kezét, hiszen testvérek vagyunk, mert egy a Bibliánk!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép