Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kolozsvári Szent Mihály templom  11.
Szivárvány  si.
1956 ünneplése hálaadással és imádsággal - Bábel Balázs érsek celebrálta a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmisét
2013-10-23 Forrás: Magyar Kurír
Október 23-án, nemzeti ünnepünk estéjén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilikában az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért a "szentkúti imaestek" sorozatához kapcsolódóan, a mátraverebély-szentkúti kegyszobor jelenlétében. Bábel Balázs hangsúlyozta: ünneplésünket legméltóbban hálaadásunkkal fejezhetjük ki, amikor népünkért imádkozunk.
A szentmisét ünnepi vesperás előzte meg, amelyet Kálmán Peregrin ferences atya, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely igazgatója vezetett.

Ő köszöntötte Bábel Balázs érseket, aki bevezetőjében hangsúlyozta: ünneplésünket legméltóbban hálaadásunkkal fejezhetjük ki, amikor népünkért imádkozunk. Homíliájában felidézte a nap liturgikus szentjének, Kapisztrán Szent Jánosnak alakját, aki 500 évvel ezelőtt ugyanúgy a magyarság mély szabadságvágyának szimbóluma volt, mint az '56-os hősök.

Az érsek emlékeztetett: a forradalom előestéjén Budapesten előadták Tamás Alajos Nándorfehérvár 1456 című oratóriumát, amely tele volt áthallásokkal: a régi zsarnokok alakja áttevődött az akkori jelenre, amelynek - Weöres Sándor szavaival - "emberevő bálványai előtt" élt az ország. Felidézte a nemrég boldoggá avatott Sándor István mártír szalézi szerzetes alakját, akinek sorsa jól jellemzi az ' 56 előtti kort. "Egy kis nép nagy harcára figyelt a világ" - mondotta, példaként idézve XII. Pius pápát, aki november 2-án üdvözölte a forradalmat, és Montini bíborost, a későbbi VI. Pált, aki érsekként körmenetet tartott a magyar népért.

Megemlékezett Albert Camus "A magyarok vére" c. kiáltványáról is. "Ugyanakkor nagyon nehéz ez az ünnep" - fogalmazott: mert évtizedekig ellenforradalomként emlegették, az ifjúság úgy nőtt föl, hogy nem ismerte az igazságot. Vannak, akik ma is így emlegetik. Mások megtagadták a forradalom idején vallott eszméiket, amnézia ült a társadalomra is, mintha minden elfelejtődött volna, ' 89 után pedig sokan újra köpönyegforgatóvá lettek. Az igazi szabadság, amely a magyar nép óhaja volt, még ma is sok szempontból várat magára: egy fogyatkozó, sokszor közönyös, hitét nehezen vállaló, békétlen nép képét látjuk, ahol - üres, elhagyott házak formájában - hiányoznak az élni akarás jelei, és bántóak az elhangzó szavak. "A szó fegyelmével kell kezdeni!" - idézte Bábel érsek Ferenc pápát, hangsúlyozva, hogy Isten áldása csak úgy kísérheti népünket, ha ki-ki maga is mindent megtesz saját hitének erősítéséért.

A szentmisét követően a hívek a kegyszoborhoz járulhattak, a ferencesek pedig imaórát vezettek a magyarság lelki megújulásáért. Az imaóra idején a bazilika két mellékoltáránál a ferences atyák közbenjáró imát végeztek, és személyes áldást adtak mindazoknak, akik ezt kérték. A szerzetesek a közbenjáró imában mindenkinek saját élethelyzetére vonatkozóan kérték a szentkúti Szűzanya segítségét, az áldás során pedig Isten erősítő kegyelmét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép