Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Rózsafűzérgyűrű
Mikulás és a szán
„A lélek útjai” – magyar részvétel a vatikáni zarándokiroda által szervezett római fesztiválon
2009-01-21 Forrás: Vatikáni Rádió
„Énekelj és haladj előre” – ez a Szent Ágoston idézet volt a mottója annak az első nemzetközi fesztiválnak, amelyet az „Opera Romana Pellegrinaggi”, vagyis a Zarándoklatok Római Műve, a Vatikán zarándokirodája szervezett január 15-e és 18-a között.
Az angol rövidítés alapján „JOSP FEST” – nek nevezett négynapos program (journeys of the spirit) - vagyis a lélek útjai - szervezői hangsúlyozták: tudatosan nem kívánják a vallási turizmus kifejezést használni. A „lélek útjai” meghatározás ennél sokkal többet jelent. Arra a szüntelen előrehaladásra utal, amelyet a zarándokok tesznek meg, miközben imádkozva, elmélkedve közelednek a végcél felé, keresve a természetfeletti élményeket. Útjuknak a természet és a kulturális környezet ad keretet, a zarándoklat továbbá jó alkalom a kapcsolatteremtésre, a hit közösségi dimenziójának megélésére.

A rendezvényre a fiumicinói repülőtér közelében felépült Római Vásár szupermodern kiállítási csarnokaiban került sor. A fesztivál a 2006. szeptemberében megnyílt 900 ezer négyzetméteren elterülő vásártér négy pavilonját vette igénybe a következő témáknak megfelelően: a nagyvilág, Olaszország, a lélek útjai, illetve az egyik csarnokban kongresszusi központot rendeztek be, ahol előadásokat, sajtókonferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket tartottak.

A nagyvilág pavilonban kaptak helyet a számos földrészről érkezett országok lelki utakat szervező turista irodái. A nagytöbbségükben európai kiállítók mellett jelen volt Közel-Keletről Szíria, Törökország, Izrael, Palesztina, Amerikából az Egyesült Államok, Argentína, Brazília.
Külön helyet biztosítottak a zene és a tánc számára; egymást váltották az egyházi, népzenei és rock koncertek, táncbemutatók olasz és külföldi együttesek részvételével.

Az elfáradt látogatók kényelmes fotelekben tanulmányozhatták az Utazók Könyvesboltja kiadványait, amelyek a világ különböző részeinek szent helyeit mutatják be lelki kalauzként is szolgálva, mint például a zarándokutak spirituális tartalmáról most megjelent olasz kötet, melynek címe: „Lábbal imádkozni”.

Az itáliai kegyhelyeknek szentelt pavilont úgy képezték ki, mint egy középkori város terét, amelynek középpontjában állították ki az ország hatalmas, háromdimenziós makettjét. Az egyes zarándokközpontokat jelző lámpáknál komputereket helyeztek el, amelyek képernyőjét megérintve a látogatók virtuálisan ismerkedhettek meg a térség természeti, kulturális, művészeti szépségeivel.

Róma – Santiago – Jeruzsálem – a szombathelyi egyházmegye kiállítói a keresztény vallás három nagy központját összekötő zarándokutaknak szentelt pavilonban kaptak helyet. A sok-sok látogató feltette a kérdést: mi az összekötő kapocs Szombathely és Santiago de Compostela között? Legtöbbjük számára újdonság volt, hogy az egykori római tartomány, Pannónia Savaria nevű települését és a galíciai várost, csakúgy mint földrészünk számtalan kegyhelyét Szent Márton, a Nyugat-Európában tours-i püspökként ismert szent tisztelete fűzi egybe.

A II. János Pál pápa által 1989-ben Európa lelki fővárosának kihirdetett Santiago de Compostela, amely több mint 11 évszázada vonzza Szent Jakab apostol sírjához zarándokok millióit, ismét jubileumi évre készül. A hagyomány szerint ugyanis szentévnek minősül minden olyan év, amelyben július 25-e, az apostol vértanúságának liturgikus emléknapja vasárnapra esik. Erre legközelebb 2010-ben kerül sor, amelyre már most megkezdte előkészületeit mind az egyházmegye, mind pedig a városi önkormányzat. Mivel a Szent Jakab apostol sírja fölé emelt, világhírű székesegyház mellett Szent Márton tiszteletére épült barokk templom ékeskedik, a helyi illetékesek úgy döntöttek, hogy a római legionáriusból püspökké vált szent szülőhelyét is bekapcsolják az ünnepségekbe. Így kerülhetett sor tehát arra, hogy a szombathelyi egyházmegye képviseltette magát a római fesztiválon, beilleszkedve a compostelai zarándokútvonalba.
Horváth József atya, a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója, a Szent Márton utak logisztikai felelőse gazdag idegen nyelvű információs anyag segítségével ismertette a kiállítást nagyszámban felkereső látogatókkal Szent Márton szülőhelyét, közép-európai tiszteletének fő vonásait, központjait, a Szombathelyről szerteágazó újonnan kiépített utakat, amelyek a szent tiszteletére emelt templomokat kötik egybe. A Vatikáni Rádió folyamatos élő, helyszíni adásban követte a fesztivál eseményeit.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép