Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Gyümölcsoltó Boldogasszony
Eger ferences temploma
A szentek közössége hitünk egyik legvigasztalóbb igazsága
2013-10-30 Forrás: Vatikáni Rádió
Október 30-án, szerdán délelőtt a Szentatya mintegy 80 ezer hívő számára megtartotta pápasága 23. általános kihallgatását. A katolikus egyház katekizmusa szerint a „szentek közössége” kifejezésnek két, egymáshoz szorosan kapcsolódó értelme van: „a szent dolgok közössége, a sancta” és a szent személyek közössége, a sancti”. (948. pont).
A pápa ez alkalommal a második jelentésről elmélkedett: hitünk egyik legvigasztalóbb igazságáról van szó, mivel arra emlékeztet, hogy nem vagyunk egyedül, hanem létezik egy életközösség azok között, akik Krisztushoz tartoznak. Ez a közösség a hitből fakad; a „szentek” szó azokra utal, akik hisznek Jézus Krisztusban és a keresztség révén az egyházban vele egy testet alkotnak.

Ezért az első keresztényeket „szenteknek” is nevezték.
János evangéliuma azt tanúsítja, hogy Jézus, kínszenvedése előtt imádkozott az Atyához tanítványai szeretetközösségéért: „Legyenek mindnyájan egy. Amint te, Atyám, bennem vagy és én tebenned, úgy legyenek egy ők is mibennünk, és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21).

Az egyház szeretetközösség Istennel, szeretetközösség Krisztussal és az Atyával a Szentlélekben, amely testvéri közösségben folytatódik. A Jézus és az Atya közötti kapcsolat a modellje a keresztények közötti kapcsolatnak: ha bensőleg beleilleszkedünk ebbe a modellbe, a szeretetnek ebbe az égő kemencéjébe, amit a Szentlélek jelent, akkor valóban egy szívvé és egy lélekké válhatunk, mert Isten szeretete elégeti önzésünket, előítéleteinket, belső és külső megosztottságainkat. Isten szeretete elégeti bűneinket is.

Ferenc pápa hangsúlyozta: Ha belegyökerezünk a szeretet forrásába, ami Isten, akkor az ellenkező irányban történő mozgás is megvalósul: a testvérektől eljutunk Istenig; a testvéri szeretetközösség tapasztalata elvezet bennünket az Istennel való szeretetközösségig. Ha egymással egységben vagyunk, akkor eljutunk az Istennel való egységre, az Istenhez fűződő kapcsolatra, aki az Atyánk. Hitünknek szüksége van mások támogatására, különösen a nehéz pillanatokban. Ha egységesek vagyunk, akkor hitünk is megerősödik. Milyen szép dolog, ha támogatjuk egymást a hit csodálatos kalandjában!

Azért mondom ezt – folytatta katekézisében a pápa – mert a vallásos környezeteket is befolyásolta a magánszférába való bezárkózás, úgy hogy gyakran nehezen tudunk csak spirituális segítséget kérni azoktól, akik osztoznak keresztény tapasztalatunkban. Ki az közülünk, aki nem tapasztalta meg a bizonytalanságot, az eltévelyedéseket, sőt a kételkedést is a hit útján? Mindenki megtapasztalta ezt: én is. Mindenki.

Ez részét alkotja a hit útjának, életünknek. Mindez ne lepjen meg bennünket, mivel emberek vagyunk, akiket a törékenység, a korlátozottság jellemez. Mindnyájan törékenyek vagyunk és korlátaink vannak: ne csodálkozzatok ezen. Mindnyájan ilyenek vagyunk” – mondta katekézisében Ferenc pápa.

Azonban ezekben a nehéz pillanatokban szükséges, hogy bízzunk Isten segítségében a gyermeki ima révén, ugyanakkor fontos, hogy megtaláljuk a bátorságot és alázatot ahhoz, hogy megnyíljunk másoknak és segítséget kérjünk: Segíts, mert ez és ez a problémám. Hányszor tettük ezt meg? És utána sikerült megoldani a problémát és ismét találkoztunk Istennel. Ebben a közösségben, amelyben mindnyájan egyesülünk, olyanok vagyunk, mint egy nagy család, mindnyájan, ahol a családtagok segítik a másikat és támaszt nyújtanak kölcsönösen egymásnak.

A hit emlékezete egy olyan valóságunk, ami testvérekké tesz bennünket. Haladjunk előre ezen az úton bizalommal és örömmel. Egy keresztény legyen mindig örömmel teli, mivel olyan sok megkeresztelt testvérünk van, akik velünk együtt haladnak az úton és segítenek nekünk. Testvéreink vannak az égben is és imádkoznak Jézushoz értünk. Haladjunk tovább örömmel ezen az úton.

Az olasz zarándokok köszöntésekor a pápa emlékeztetett Mindenszentek ünnepére, valamint külön szólt a fiatalokhoz, a betegekhez és az új házasokhoz.

A szentek tanúságtétele a hitről szilárdítsa meg bennetek, kedves fiatalok annak a
bizonyságát, hogy Isten elkísér benneteket életetek útján; támogasson benneteket, kedves betegek, enyhítve mindennapos szenvedéseteket; segítsen nektek kedves új házasok, hogy családotokat az Istenbe vetett hitre építsétek.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép