Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Koronázási jelképek
Szent Ignác és Xavéri Szent Ferenc
„Nem lehetünk keresztények, ha nem Krisztust helyezzük életünk középpontjába”
2013-11-01 Forrás: Vatikáni Rádió
Október 31-én, csütörtökön reggel a Szentatya a Szent Péter bazilika Szent Sebestyén kápolnájában, Boldog II. János Pál sírjánál mutatta be szentmiséjét. Több száz pap és számos hívő volt jelen. A pápa a napi olvasmányokat magyarázta homíliájában: Szent Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelében (Róm 8,31b-39) Krisztus iránti szeretetéről szól, míg az evangéliumi szakaszban (Lk 13,31-35) Jézus Jeruzsálemet siratja, mert lakói nem értették meg irántuk való szeretetét.
„Ki szakíthat el minket Krisztus szeretetétől?” – olvassuk Szent Pál levelében. A pápa rámutat: az a bizonyosság, hogy senki sem távolíthatja el Krisztus szeretetétől, megváltoztatta a Népek Apostolának életét és Krisztus szeretete életének középpontjává vált. Sem az üldöztetések, sem a betegségek, árulások, semmi sem távolíthatta el Pál apostolt Krisztus szeretetétől. Ez lett életének a középpontja, vonatkozási pontja: Krisztus szeretete.

Krisztus szeretete nélkül, anélkül, hogy megélnénk ezt a szeretetet, hogy ebből táplálkoznánk, nem lehetünk keresztények: a keresztény az, aki érzi magán az Úr olyan szép tekintetét, végsőkig tartó szeretetét. A keresztény érzi, hogy életét Krisztus vére üdvözítette.

„Ezt teszi a szeretet, ez az, ami olyan nagy hatással van rám” – mondta homíliájában Ferenc pápa, majd így folytatta: „A másik, ami szíven üt, az Jézus szomorúsága, amellyel Jeruzsálemre tekint”. Te, Jeruzsálem, nem értetted meg a szeretetet. Nem értette meg Isten gyöngédségét, azt a szép képet, amellyel Jézus ezt kifejezte. (Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, mint a tyúk a csibéit a szárnyai alá, de te nem akartad). Nem értették meg Isten szeretetét: ez éppen az ellenkezője annak, amit Pál érzett.

Igen – mondhatnánk - Isten szeret engem, de ez egy elvont dolog, ami nem érinti meg a szívemet, és úgy rendezem az életem, ahogy nekem a legjobb. Ez a hűség hiányát jelenti. Jézus szíve így sír: „Jeruzsálem, te nem vagy hűséges; nem hagytad, hogy szeresselek; annyi bálványra bíztad magad, akik mindent megígértek neked, azt mondták, hogy mindent neked adnak, majd magadra hagytak”. Jézus szíve, Jézus szeretetének szenvedése: az el nem fogadott szeretet szenvedése.

A pápa rámutatott a mai olvasmányok két ikonjára: az egyik Pálé, aki a végsőkig hűséges marad Jézus szeretetéhez, abból merít erőt, hogy tovább haladjon, hogy mindent elviseljen. Pál gyöngének, bűnösnek érzi magát, de erőt talál Isten szeretetében, a Jézus Krisztussal való találkozásban.

A másik oldalon pedig ott áll a város és hűtlen népe, amely nem fogadja el Jézus szeretetét, sőt, ami még rosszabb: félig éli meg ezt a szeretetet: egy kicsit igen, egy kicsit nem, pillanatnyi érdekeinek megfelelően. Nézzünk Pálra, akinek bátorsága ebből a szeretetből fakad, és tekintsünk Jézusra, aki sír a hűtlen város miatt. Nézzük Pál hűségét és Jeruzsálem hűtlenségét és középen tekintsünk Jézusra, szívére, amely annyira szeret. Mit kezdhetünk mindezzel?

A kérdés a következő: jobban hasonlítok Pálra, vagy Jeruzsálemre? Isten iránti szeretetem olyan erős, mint Pálé, vagy szívem olyan langyos, mint Jeruzsálemé?

„Urunk, Boldog II. János Pál közbenjárására segíts minket, hogy válaszolni tudjunk erre a kérdésre. Így legyen!” – fejezte be csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Itt jegyezzük meg, hogy lengyel hívek egy csoportja minden csütörtökön részt vesz egy szentmisén, amelyet Boldog II. János Pál sírjánál mutatnak be.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép