Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kivilágítva
Lourdes a távolból
Nyugdíjba vonul Katona István segédpüspök
2013-11-25 Forrás: Magyar Kurír
A Szentatya, Ferenc pápa a mai nappal, november 25-tel elfogadta Katona István lemondását az Egri Főegyházmegye segédpüspöki szolgálatáról, az Egyházi Törvénykönyv 411. kánonja és a 401. kánon 1. paragrafusa értelmében. Katona Istvánt 1989 decemberében szentelték püspökké a Váci Egyházmegye szolgálatára.
A püspöki konferencia őt bízta meg az újjászerveződő katolikus iskolák munkájának segítésével és koordinálásával. Ezt a feladatot 1996-ig látta el a Katolikus Iskolai Főhatóság elnökeként. Eredményes munkásságát az MKPK a Pro Paedagogia Christiana kitüntetés arany fokozatával ismerte el. 1997 óta volt egri segédpüspök.

Püspöki jelmondata: „Mane nobiscum Jesu!” (Maradj velünk, Jézusunk!)

Az Egyházi Törvénykönyv előírása szerint már 75. életévének betöltéskor, 2003-ban benyújtotta a pápának lemondását. Az akkori Szentatya, II. János Pál pápa válaszában arra kérte, hogy továbbra is lássa el hivatalát. A 85 éves Katona István volt mostanáig Európában a legidősebb aktív főpásztor.

Budapest, 2013. november 25.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép