Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Szent Márton és a koldus
Pihenő a templom előtt si.
Magyarországon is megjelenik a Szentszék napilapja – az Osservatore Romano november 29-i számának cikke
2013-11-29 Forrás: Vatikáni Rádió
„Az Osservatore az Új emberért” címmel adott hírt a vatikáni napilap az új együttműködésről, amely december 1-jével veszi kezdetét az Osservatore Romano és az Új Ember katolikus hetilap között.
December 1-től az „Új Ember” magyar hetilap négyoldalas mellékletet ad közre az Osservatore Romano cikkeiből válogatva. A melléklet kéthetente jelenik meg – tájékoztat a vatikáni napilap a 4. oldalon. „Kicsiny szerkesztőség vagyunk – hangsúlyozza Rátkai Balázs, igazgató –, de szeretnénk kérdéseket feltenni és elgondolkodtatni az olvasót. Az Osservatore Romano vatikáni napilappal való együttműködés történelmi jelentőségű az újság és az egész Magyar Katolikus Egyház életében. Nemcsak a világegyházat és a pápát hozza közelebb hozzánk, de új gondolatokkal, véleményekkel és válaszokkal is gazdagítja az olvasókat és rajtuk keresztül az egész magyar társadalmat.

Az „Új Ember” neve Szent Pál az Efezusiakhoz írt leveléből származik: „Öltsétek magatokra az új embert” (4,24). Ez a név a magyar katolikusok nemzedékeinek jelentette a magyar egyház életben maradását, erejét és küzdelmét. A lap a budapesti romokon született a II. világháború végén és 1945. augusztus 9-én jelent meg először. Szerkesztőségét Mindszenty József bíboros áldotta meg. A rövid és viszonylagos nyugalom és építkezés első évei után a kommunista hatalom erős megfigyelésének szorításában létezve, működését a meghurcolt újságírók, beépített ügynökök, cenzúrázott tartalom és a sorok között bújtatva elmondott igazságok jellemezték. Élete, - csak úgy, mint abban az időben a magyar egyházé - évtizedeken keresztül a bezártságról szólt.

Mindemellett sok újságírónak, mégha nem is volt megengedett, hogy kifejezzék egyet nem értésüket (a rendszerrel), sikerült az egyház híreit közvetíteni. Az 1956-os forradalom után betiltással fél év hallgatásra kötelezték a szerkesztőséget. Az rezsim bukása után a világ kinyílt az Új Ember szerkesztősége és olvasói számára, a hírek szabadon áramoltak és a szerkesztőség nagy erőt meríthetett II. János Pál pápa 1991-se és 1996-os magyarországi látogatásaiból. A heti nyolc oldalból először tizenkettő, majd tizenhat lett és az azóta elmúlt közel húsz évben a lap mindig megpróbált hitelesen és világosan szólni, erőteljesen szót emelni a család értéke mellett, az emberi élet védelméért és a szegénység visszaszorítása érdekében – zárja Rátkai Balázst idézve cikkét az Osservatore Romano.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép