Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Győr Evangélikus Öregtemplom
Mitől válhat családi ünneppé a karácsony?
2013-12-09 Forrás: Magyar Kurír
„Fontos, hogy családi körülmények között ünnepelve megtaláljuk azokat a formákat és felhasználjuk azokat az eszközöket, amelyek sejtetni engedik az ünnep határtalan mélységét...” – ezekkel a gondolatokkal köszönti az olvasót Bíró László családreferens püspök a Magyar Katolikus Családegyesület legújabb kiadványában.
A füzetsorozat tervezett 13 darabjának alapvető célja, hogy utat, irányt mutasson családjaink számára az évkör ünnepeinek méltó ünnepléséhez, hogy az egyházi közösség részévé, „miniatűr egyházzá”, családegyházzá válhassanak.

A sorozat karácsonyi száma Bíró László püspök atya köszöntő gondolataival kezdődik, majd az ünnephez kapcsolódó történeti-liturgiai adalékok következnek. Gazdag magyar néphagyományaink közt megtaláljuk eleink ünnepi készületének és sütés-főzési szokásait, a karácsonyi asztal hagyományos terítését, a karácsonyi szentgyónást, az ajtón kopogtató betlehemeseket, a kemencében melegedő disznótorost, a karácsonyfadíszeket: almát, aranydiót és mézeskalácsot is. Betekintést nyerhetünk a Bárdos család 1944-es karácsonyába: hogyan dördült el egy játékpuska úgy, mint egy ágyú, és vált a háború szörnyűségei ellenére igazi családi ünneppé a karácsony. A közös készülethez és ünnepléshez a karácsonyi ötletbörze kínál segítséget, és fény derül a karácsonyi bejgli titkára is. A füzetet közös szentesti családi imádság és karácsonyi ének zárja.

Hogyan válhat az ünnep valóban családi ünneppé? Hogyan válhat az Ünnepelt a családi körben megélt karácsony központi szereplőjévé? Megannyi kérdés, melyek megválaszolásához segítséget kíván nyújtani a kiadvány.

A Harmat Kiadó gondozásában megjelent füzet már kapható a keresztény könyvesboltokban, valamint megrendelhető a http://www.12kosar.hu/ weboldalon, ahol a sorozat többi, már megjelent darabja is elérhető!

Bíró László püspök úr gondolatait idézve: „Jelen kiadványunk újítsa, mélyítse családi egységünket, istenkapcsolatunkat!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép