Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rembrandt: Ábrahám áldozata
Egyik a másik után.  Topor Márta
Amikor az egyházban hiányzik a prófécia, akkor felülkerekedik a klerikalizmus
2013-12-17 Forrás: Vatikáni Rádió
Amikor az egyházban hiányzik a prófécia, akkor magának Istennek az élete hiányzik és helyébe lép a klerikalizmus – állapította meg Ferenc pápa december 16-án, hétfőn reggel, a Szent Márta házban bemutatott szentmisén. A próféta az, aki meghallgatja Isten szavát, képes arra, hogy megértse a jelent és a jövő felé irányul. Önmagába foglalja ezt a három pillanatot, ami a múlt, a jelen és a jövő.
A múlt: a próféta tudatában van az ígéretnek és szívében jelen van Isten ígérete, élő módon van jelen, emlékezik rá, ismétli azt. Azután a jelenre tekint, népére és érzi a Szentlélek erejét, amely segít neki, hogy ismét talpra álljon, folytassa útját a jövő felé. A próféta háromütemű ember: magában hordozza a múlt ígéretét; szemléli a jelent; bátran megjelöli az utat a jövő felé. Az Úr mindig megőrizte népét a prófétákkal a nehéz pillanatokban, azokban a pillanatokban, amelyekben népe elbátortalanodott és tönkrement, amikor már lerombolták a (jeruzsálemi) Templomot, amikor Jeruzsálemet az ellenség hatalma alá vetette, amikor a nép azt kérdezte magában: „De Uram, te ezt ígérted nekünk! És most mi történik?”

Ez történt a Szűzanya szívében is, amikor a kereszt tövében állt – folytatta homíliáját Ferenc pápa. Ezekben a pillanatokban szükség van a próféta közbenjárására. A prófétát nem mindig fogadják be, gyakran elutasítják. Maga Jézus azt mondja a farizeusoknak, hogy atyáik megölték a prófétákat, mert olyan dolgokat mondtak, amelyek nem tetszettek nekik: megmondták az igazságot, emlékeztek az ígéretre. Amikor Isten népében hiányzik a prófécia, akkor hiányzik valami: az Úr élete. Amikor nincs prófécia, akkor az erő a törvényességre összpontosul, a törvényszerűség kerekedik felül. Mint az evangéliumi szakaszban olvastuk: a papok Jézushoz mentek, hogy elkérjék tőle a hivatalos papírt: „Milyen hatalommal teszed mindezt?” (Mt 21,23-27) Mi vagyunk a Templom urai – nem értették meg a próféciákat. Elfelejtették az ígéreteket! Nem tudták olvasni a pillanat jeleit, fülük nem hallotta meg Isten Szavát: csak hatalmukkal rendelkeztek! – mondta Ferenc pápa.
Amikor Isten népében nincs prófécia, az általa hagyott űrt a klerikalizmus foglalja el: éppen ez a klerikalizmus teszi fel a kérdést Jézusnak: „Milyen hatalommal teszed mindezt?” Milyen hatalommal? Az ígéret emlékezete és a remény az út folytatására a jelenre zsugorodik össze: nincs se múlt, se reményteli jövő. A jelen törvényes: ha törvényes, akkor haladj előre!

Amikor azonban a legalizmus, a törvény szószerinti értelmezéséhez való ragaszkodás uralkodik, Isten Szavát mellőzik, akkor Isten hívő népe szívében sír, mert nem találja az Urat: hiányzik neki a prófécia. Sír, mint ahogy sírt Sámuel próféta anyukája, Anna, kérve népe termékenységét, amely Isten erejéből származik, amikor Isten felébreszti bennünk ígéretének emlékezetét és a jövő felé irányít minket reménnyel: Ez a próféta! Ez a mélyreható tekintetű ember, aki meghallja Isten Szavát.

Ezekben a napokban, amikor az Úr Karácsonyára készülünk, így imádkozzunk: „Add Urunk, hogy ne hiányozzanak népedben a próféták! Mi, megkereszteltek, mindannyian próféták vagyunk. Urunk, add, hogy ne feledkezzünk el ígéretedről! Hogy ne fáradjunk el tovább haladni! Hogy ne zárkózzunk be a jogszerűségbe, amely bezárja a kapukat! Urunk, szabadítsd meg népedet a klerikalizmus szellemiségétől és segítsd őt a prófécia szellemiségével!” – mondta hétfő reggeli homíliájában Ferenc pápa.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép