Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Búcsú.
Szent Lukács Evangélista
Bécs után Gyulán mutatták be a Balassi-misét
2014-02-05 Forrás: Magyar Kurír
Február 3-án este a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban bemutatott Balassi-mise keretében Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megáldotta a Balassi Bálint emlékkardot. Az est folyamán az Erkel Ferenc Vegyeskar képviseletében Perlaki Attila vehette át a Balassi-emlékérmet. A Misztrál együttes és a Perlaki Atilla karmester vezette gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar előadása is színesítette a Balassi-misét.
Az esten részt vett Rieger Tibor szobrászművész és a zarándokút állandó vezetője, Molnár Pál, a Balassi-emlékkard díj alapítója.

2008 óta Balassi-mise keretében szentelik meg a kardokat. Tavaly a bécsi Stephansdomban áldotta meg Kiss-Rigó László megyéspüspök a két szablyát.

Budapest, Esztergom, Szeged és Bécs után most Gyulára, a kultúra egyik fellegvárába jöttek megszentelni a kardokat – hangsúlyozta Kiss-Rigó László. A megyéspüspök hozzátette: ebben a városban is népszerűsíteni akarták mindazt az értéket, művészetet, lelkületet, szellemiséget, amelyet Balassi Bálint képvisel.

Nagy megtiszteltetés ez a város számára – hangzott el az ünnepi eseményen.

Az emlékkard egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya. 1997 óta adják át kitüntetésként a Balassi Kuratórium döntése alapján, és kerül átadásra február 14-én Budán a Gellért-szállóban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép