Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Imára kulcsolva
Szigetvár Szent Rókus templom
„Boldogok a lélekben szegények: övék a mennyek országa” – Ferenc pápa üzenete a XXIX. Ifjúsági Világnapra
2014-02-06 Forrás: Vatikáni Rádió
Ez az első üzenet, amelyet Ferenc pápa a fiatalokhoz intéz, beilleszkedve a hagyományba, amelyet Boldog II. János Pál kezdeményezett, és amelyet XVI. Benedek pápa folytatott tovább. A tavaly júliusban Rio de Janeiro-ban megrendezett rendkívüli élményt jelentő találkozó után a pápa folytatja a párbeszédet a fiatalokkal és bemutatja az esemény három következő állomásának témáit, amelyek elvezetnek a 2016-os krakkói nemzetközi Ifjúsági Világnapokhoz.
A három témát a pápa az evangéliumi nyolc boldogság közül választotta ki, jelezve, hogy Máté evangéliumának ez a szakasza a keresztény élet alapvető vonatkozási pontját képezi. A nyolc boldogsággal Jézus minden emberi logikát felfordított, megtanítva, hogy mit jelent az igazi boldogság. Ezt a világ még kétezer év múltán is csak nehezen akarja megérteni.

Az üzenetben a Szentatya emlékezteti a fiatalokat arra, hogy maga Jézus mutatta meg a követendő utat; egész életével megtestesítette a nyolc boldogságot. A mai fiatalok számára valóságos kihívást jelent, hogy kövessék Krisztust, szemben az árral, tanúságot téve a forradalmi újdonságról. A pápa arra buzdítja a fiatalokat, hogy utasítsák vissza az „olcsó” boldogság-kínálatokat, találjanak bátorságot ahhoz, hogy megéljék a hiteles boldogságot, amelyet csak Isten adhat meg.

Ferenc pápa elmagyarázza a fiataloknak, hogy mit jelentenek ezek a szavak: „lélekben szegények”. Nem azt jelenti, hogy a lélekben szegények vesztesek, hanem azt, hogy nagyobb dolgokra vágynak. A fiatalok ne szorítkozzanak arra, hogy csak „éldegélnek”, ne tévesszék össze a „mámor” pillanatait a boldogsággal, a „kielégültség hamis érzésével”, amit a siker, a gyönyör, a jólét önteltsége nyújt. Nagyon szomorú jóllakott, de gyenge fiatalságot látni.

Bátorságra van szükség ahhoz, hogy boldogok legyünk. „Mondjatok nemet az ideig tartó, felszínes, kiselejtező kultúrára. Egy olyan időszakban, mint a mai, amikor olyan sokan szenvednek a gazdasági válság miatt, a szegénység és a boldogság összekapcsolása talán nem tűnik helyénvalónak” – írja a pápa. De a lélekben szegény Istent koldulja, alázatos, mint Jézus, aki Isten és megfosztja magát dicsőségétől. Nem könnyű út, de Jézus segít majd a fiataloknak, hogy ezt a nagy eszményképet megvalósítsák életstílusukban. „Törekedjetek arra, hogy megszabaduljatok a dolgok, a bálványozott, majd elpazarolt pénz iránti sóvárgástól. Szükség van a józanság bátorságára is”.

Jézus maga is az önkiüresítés és a szegénység útját választotta. A pápa arra szólítja fel a fiatalokat, hogy kövessék Jézust és felmutatja számukra Assisi Szent Ferenc példáját. A fiatal keresztények tehát a megtérésre kaptak meghívást, arra, hogy olyan evangéliumi életstílust válasszanak, amelyet a józanság, a lényeges keresése, a szegényekkel való szolidaritás jellemez. A szegények, egyrészt Krisztus „szenvedő teste”, amelyet személyesen mindnyájunknak meg kell érintenünk, másrészt az élet valódi mestereiként gyakran sokat tudnak adni emberi és spirituális szinten.

„Különösen rátok, fiatalokra bízom azt a feladatot, hogy állítsátok a középpontba a szolidaritás emberi kultúráját. A szegénység régi és új formáival szemben, mint a munkanélküliség, az elvándorlás, a sokféle függőségi forma, kötelességünk, hogy éberek és tudatosak legyünk, leküzdve a közöny kísértését. Meg kell tanulnunk a szegényekkel lenni. Nem elég, ha szüntelenül a szegényekről beszélünk szép szavakkal. A szegények megtanítják, hogy az anyagai javakkal nem rendelkező személy mindig megőrzi emberi méltóságát. Az alázat és az Istenbe vetett bizalom mesterei ők”.

A pápa hangsúlyozza a szoros kapcsolatot, amely a riói Ifjúsági Világtalálkozó - „Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet” (Mt 28,19) - és a lélekben szegény boldogok között fenn áll. Az evangéliumi szegénység alapvető feltétele annak, hogy Isten országa elterjedjen. Gyakran a legegyszerűbb szívekből fakad a hiteles öröm, amely az evangelizáció hajtóereje.

A Szentatya végül emlékeztet rá: április 22-én lesz 30 éve annak, hogy Megváltásunk
Jubileumi évének Keresztjét II. János Pál a fiatalokra bízta. II. János Pálnak e jelképes gesztusával vette kezdetét a fiatalok nagy zarándoklata, amely attól fogva továbbra is átjárja az öt földrészt. Ferenc pápa bejelenti, hogy szentté avatása után, amely szívünket örömmel tölti el, II. János Pál lesz az Ifjúsági Világtalálkozók nagy védőszentje. Ő volt a kezdeményező, a nagy vonzerő, és a szentek közösségében továbbra is minden fiatal számára apa és barát marad – írja az idei, Virágvasárnap az egyházmegyékben megrendezésre kerülő Ifjúsági Világnapokra szóló üzenetében Ferenc pápa.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép