Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

A becsei Tisza, nyáron, Topor M.
csantavéri Pádovai szt. Antal plébániatemplom oltára
Benedek emeritus pápa nagyon hálás a közelség és a szeretet
2014-02-17 Forrás: Vatikáni Rádió
„Visszavonulok az imába, de mindig veletek leszek és együtt haladunk előre az Úrral” – ezekkel a szavakkal búcsúzott Benedek pápa 2013. február 14-én a római egyházmegye papjaitól, három nappal péteri szolgálatáról való lemondását követően. Egy évvel a korszakalkotó gesztus után Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek személyi titkára, a Pápai Ház prefektusa nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.
Az egyéves évforduló napja ugyanolyan nap volt, mint bármelyik másik – kezdte beszámolóját az érsek. Szentmisével kezdődött, majd a breviárium következett, reggeli, aztán folytatódott a nap. Természetesen szó volt az egy évvel ezelőtti történelmi napról is, ami felejthetetlen mindenki számára, aki átélte. Benedek emeritus pápa azzal a derűvel töltötte ezt a napot, amely február 11 után is jellemezte.

Arra vonatkozóan, hogy hogyan jellemezné ezt a sajátos időszakot, amelyet Benedek pápa megélt a történelmi döntés kapcsán, Gänswein érsek elmondta: Benedek pápa lemondásakor elhangzott beszéde adja ehhez a kulcsot. Ami abban elhangzott, az a lemondás oka, nincsenek más okai. Aki másokat keres, spekulációt folytat. Nem volt már ereje és olyan pápára volt szükség, akinek van ereje, hogy jól vezesse Krisztus egyházát. Egy bátor szeretetcselekedet volt, a nagy alázat, valamint az Úr és az egyház iránti szeretet megnyilvánulása. Ezt talán kevesek értették meg azonnal. Az azóta elmúlt évben azonban nőtt annak a tudata, hogy ez egy bátor, forradalmi, alázatos lépés volt, amely bizonyára gyümölcsöt terem a jövőben.

Benedek pápa visszavonultan, diszkréten, de nem elszigetelten él. A Mater Ecclesiae kolostorban lakik a vatikáni kertekben, megvannak a saját kapcsolatai, mindennapi ritmusa: vannak látogatói, levelezést folytat, sok külső kapcsolata is van. Ő így akart élni, imádkozni az egyházért és utódáért, így jól érzi magát.

Sokakban felmerült a kétség, hogy működhet-e két pápa együttélése. Aki ismeri Benedek pápát, nem kételkedhetett benne, hogy nem avatkozik bele utóda kormányzásába. Nem is tette. Szép volt az a gesztus, hogy megválasztása után Ferenc pápa azonnal kereste a kapcsolatot elődével. Ez a kezdete lett egy jó és szép barátságnak, ami minden nap tovább épül.

Sokan szeretnének újra találkozni Benedek pápával. Sokan írnak neki. Benedek pápa számára ez nagy vigasz, amely örömmel tölti el szívét. Hálás azoknak, akik szeretik és az Úrnak. Természetesen nem fogadhatja el mindazt a találkozási kérést, amely hozzá érkezik, mert túl sokan fordulnak hozzá nemcsak Olaszországból, de az egész világról. De a közelségnek, a szeretetnek ezekért a jeleiért Benedek pápa nagyon-nagyon hálás – zárta interjúját Georg Gänswein érsek, Benedek pápa magántitkára és a Pápai Ház prefektusa.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép