Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
Topor Márta:  Alkonyatkor a Szt. Péter bazilika
Mondjunk nemet az idősek, a betegek és a fogyatékkal élők kiselejtezésére
2014-02-20 Forrás: Vatikáni Rádió
„Öregedés és fogyatékosság” – ezzel a rendkívül időszerű és az egyház számára szívhez álló témával foglalkozik a Pápai Életvédő Akadémia közgyűlése. A szervezetet 20 évvel ezelőtt (1994. február 11.) II. János Pál pápa hívta létre azzal a céllal, hogy tanulmányokat folytasson, képezzen és informáljon a biomedicina kérdéseiről az élet védelme és előmozdítása érdekében.
Február 19-e és 22-e között zajlik a Vatikánban az akadémia ünnepi ülése, amelynek alkalmából Ferenc pápa eljuttatta üzenetét a szervezet elnökéhez, Carrasco De Paula prelátushoz.

Ebben a Szentatya megállapítja: társadalmainkban gyakran találkozunk a gazdaság logikájának kirekesztő és olykor gyilkos zsarnoki uralmával, amelynek számos áldozata van, kezdve az idősektől, főleg ha betegek vagy fogyatékosok. Innen ered a kifejezés: a selejt kultúrája. A kirekesztett emberek hulladéknak minősülnek, feleslegnek. Bár az egészség fontos érték, nem határozhatja meg egyben egy ember értékét, mint ahogy önmagában nem lehet a boldogság záloga sem, hiszen törékeny egészséggel is lehet boldog valaki. Az idős emberek számára a legnagyobb csapás nem a szervezetük gyengülése vagy az abból eredő fogyatékosság, hanem az elhagyatottság, a kirekesztettség, a szeretet megvonása.
Ennek ellenpontja a család, a befogadás és a szolidaritás tanítómestere, ahol elsajátítjuk a másikra való odafigyelést és azt is, hogy az egészség elvesztése nem adhat okot arra, hogy emberi életeket diszkrimináljunk.

Egy társadalom akkor valóban befogadó – írja még üzenetében Ferenc pápa –, ha fölismeri, hogy az élet értékes időskorban is, a fogyatékkal élők számára, a súlyos betegségek vagy a haldoklás idején is. A befogadó társadalom arra tanít, hogy az emberi kiteljesedésre szóló küldetés nem zárja ki a szenvedést, sőt, segít meglátni a beteg és szenvedő emberben az ajándékot, amit az egész közösség számára képvisel.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép