Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Naplemente
Tintoretto: Krisztus Pilátus előtt
Szent József legyen a példaképetek
2014-03-19 Forrás: Vatikáni Rádió
A nevelő Szent József – ezt a címet adta katekézisének Ferenc pápa március 19-én, a szent ünnepén, péteri szolgálata megkezdésének első évfordulóján. Kedves Testvérek, jó napot kívánok! – köszöntötte a híveket Ferenc pápa. Ma Szent József, Mária Jegyese és az egyetemes egyház védőszentje liturgikus emléknapját ünnepeljük, aki „megérdemli hálánkat és tiszteletünket, amiért és ahogyan megőrizte számunkra a Szent Szüzet és Fiát, Jézust. József jellegzetessége, hogy nevelő, őrző. Ez az ő nagy küldetése” – mondta beszédében a Szentatya.
A pápa most a nevelés szempontjából elemezte a megóvás, a nevelőapaság témáját. Józsefre úgy tekintünk, mint a nevelő példaképére, aki óvja és elkíséri Jézust növekedésében, „bölcsességben, korban és kegyelemben” – ahogy az evangéliumban olvassuk. József nem volt Jézus apja: Jézus apja Isten volt, de József apukaként, apaként bánt Jézussal, hogy felnevelje. És hozzájárult növekedéséhez bölcsességben, korban és kegyelemben.

A pápa a legtermészetesebb dimenzióból, a fizikai és pszichológiai növekedés, az életkor témájából kiindulva kezdte elmélkedését. József, Máriával együtt mindenekelőtt ebből a szempontból viselte gondját Jézusnak, vagyis „felnevelték”, törődtek azzal, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben, ami egészséges fejlődéséhez szükséges – mondta a pápa, majd hozzátette: ne feledjük, hogy a Gyermek gondos őrzését jelentette például a menekülés Egyiptomba, a menekültek nehéz életének megtapasztalása. József Máriával és Jézussal menekülni kényszerült, hogy elkerüljék Heródes fenyegetését. Amikor visszatértek hazájukba és Názáretben letelepedtek, Jézus hosszú éveken át családjában élt. Azokban az években József megtanította Jézusnak saját mesterségét is és Jézus megtanult ácsként dolgozni, mint apja, József. József így nevelte fel Jézust.

A nevelés második dimenziója a „bölcsesség”. József Jézus számára ennek a bölcsességnek a példaképe és mestere volt. Ez a bölcsesség Isten Szavával táplálkozik. Képzeljük el Józsefet, amint tanította a kis Jézust, hogy hallgassa a Szentírást, különösen, amikor szombatonként elkísérte őt a názáreti zsinagógába. József azért kísérte el Jézust, hogy meghallgassa Isten szavát a zsinagógában.

Végül a „kegyelem” dimenziójáról a következőket mondta Ferenc pápa: Szent Lukács, amikor Jézusra utal, mindig hangsúlyozza: „az Isten kegyelme volt rajta” (Lk 2,40). Természetesen itt korlátozottabb Szent József szerepe, az életkorhoz és a bölcsességhez viszonyítva. Azonban súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy egy apa és egy anya nem tehetnek semmit azért, hogy gyermekeik növekedjenek Isten kegyelmében. József úgy nevelte Jézust, hogy növekedjen korban, bölcsességben és kegyelemben. Ebben a három dimenzióban segítette növekedését.

Kedves testvérek! Szent József küldetése minden bizonnyal egyedülálló és páratlan, mivel Jézus abszolút értelemben véve egyedülálló. Szent József azonban példakép minden nevelő, apuka, apa számára, ahogyan Jézust nevelte, hogy növekedjen korban, bölcsességben és kegyelemben – mondta a pápa, majd hozzátette: „Oltalmába ajánlok tehát minden szülőt, a papokat – ők is apák, nemde? – és mindazokat, akiknek az egyházban és a társadalomban nevelői szerepük van.

Ferenc pápa ezután rögtönzött szavakkal fordult a hatalmas hívősereghez: „Ma, apák napján, különösen szeretném köszönteni a szülőket, minden apukát: szívből köszöntelek benneteket! Vannak a téren apukák? Emeljétek fel a kezeteket! Mennyi apuka van jelen! A legjobbakat kívánom a ti ünnepeteken! Kérem számotokra a kegyelmet, hogy mindig gyermekeitek mellett álljatok, hagyjátok, hogy növekedjenek, de álljatok közel hozzájuk szeretetetekkel. Legyetek számukra olyan, mint Szent József: gondozzátok őket, hogy növekedjenek korban, bölcsességben és kegyelemben. Nekik szükségük van rátok, jelenlétetekre, közelségetekre, szeretetetekre. Őrizzétek lépteiket. Haladjatok velük együtt. Mellettük állva legyetek valódi nevelők.

Köszönet mindazért, amit gyermekeitekért tesztek! Köszönöm. Szép ünnepet kívánok minden apukának, akik itt vannak, minden apukának. Szent József áldjon meg és kísérjen benneteket. Sokan vagyunk itt, akik már elveszítették édesapjukat, az Úr magához hívta őket. Imádkozzunk a világ minden apukájáért, az élőkért és a holtakért, a mi apukánkért. Most együtt, mindnyájan emlékezzünk apukánkra, akár él, akár már meghalt. És kérjük mindannyiunk apukáját, a mi Atyánkat minden apukáért – mondta Ferenc pápa, majd a hívekkel együtt elimádkozta a Miatyánkot.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép