Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Rosa Mystica
III. Ince
„Lélekben és igazságban” – 2014. Nagyböjt 3. vasárnapja
2014-03-23 Forrás: Magyar Kurír
Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 4,5–42) - Jézus találkozása a szamariai asszonnyal a kegyelem pillanata volt. A beszélgetés során a zsidó próféta az idegennek tartott és nem éppen erkölcsös életű nőnek felfedi messiási mivoltát, és arra indítja, hogy új életet kezdjen: „lélekben és igazságban” imádja az egy igaz Istent. Mert ő, mindnyájunk Atyja, nem a szamariai Garizim hegyén vagy a jeruzsálemi templomban lakik, hanem a szívünkben.
Szent Ágoston erről így vallott: „Interior intimo meo, superior summo meo”, Isten legbensőbb énem lakója, de ugyanakkor túl van a lélek legfelsőbb csúcsán is. Nem kívül kell keresnünk – bár a szép teremtés, a csillagos ég is róla beszél, őt dicséri –, hanem lelkiismeretünkben, a belső végtelenben, mert ott lakik az Igazság. Szent Ágoston a 41. zsoltárt magyarázva így eszmélődik: „…Mélység mélységnek kiált, míg harsognak zuhatagjaid.”

Az örvénylő mély maga az értelmes, Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember, az emberi szív. „Az áthatolhatatlan mélység, megérthetetlen szakadék; általában a nagy vizek mélységeivel kapcsolatban emlegetik. (…) Vajon az emberi szívet nem tarthatjuk örvénynek? Mert mi mélyebb ennél az örvénynél? (…) Hívják az örvényt a szentek, amikor Isten szavát hirdetik. (…) Minden ember, a szent is, az igaz is, még ha sok dologban előre haladt is, örvény, és az örvényt hívja, amikor hirdeti az embernek a hitet és az igazságot az örök élet távlatában.”

„Ha ismernéd Isten ajándékát!...” Isten kegyelmi ajándékát kell jobban megismernünk, és a feltámadt Jézus Lelke által adott, örök életre szökellő vízforrásból kell merítenünk, hogy új életet éljünk. „Azok, akik ebből a vízből isznak, nem szomjaznak többé…”

Az élő víz ott található a kegyelmi életet élő emberben. Bár a mély forrás felszínét, a szabad ég alatt, tört gallyak, korhadó levelek lepik el, a romlás rétege alatt a víz kristálytiszta: itt ragyog az isteni fény, amelyben az egész teremtés fürdik: „Őbenne élet volt, és az élet volt az emberek világossága.”( Jn 1,4)

Kérjük Jézust, adjon saját Lelkéből, hogy kegyelmével – Szentlelke élő vizéből merítve – mi is tiszta források legyünk az Igazságot szomjazó embertestvérek számára.

Szabó Ferenc SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép